Mii de angajați din serviciul public de sănătate al Marii Britanii și-au încetat activitățile timp de patru ore pentru a cere o majorare a salariilor.
Luni, după 32 de ani, medici și asistente din Marea Britanie și-au cerut drepturile salariale printr-o mișcare de protest, unde au participat sute de mii de persoane, potrivit UNISON, unul din principalele sindicate ale salariaților din NHS (serviciul public de sănătate din Anglia). La originea sa s-a aflat decizia ministrului sănătății Jeremy Hunt de a nu da curs recomandării unui organism independent privind o creștere cu 1% a salariilor.
Ministrul a argumentat că, în cazul unei măriri, doar anul acesta ar trebui concediați 4000 de infirmieri, și alți 10.000 anul viitor, argumente minimalizate de sindicate, care evocă performanțele economiei britanice, ce ar urma să înregistreze în acest an o creștere de peste 3%.
În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.
Ministerul se declară, în schimb, "pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil", potrivit unui purtător de cuvânt.
NHS (National Health Service) este o adevărată instituţie a Marii Britanii, care a fost creat în 1948 de către un guvern laburist şi garantează un serviciu de îngrijiri gratuite tuturor locuitorilor ţării.
Sâmbătă, angajații din sănătate sunt așteptați să participe la Londra la un marș în favoarea salariilor, organizat de confederația sindicală britanică Trade Unions Congress, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu