Moment istoric. Prima lansare privată în spațiu: Astronautul miliardar și echipajul Polaris Dawn au revenit pe pământ 

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Echipajul misiunii Polaris Dawn, operată de SpaceX în numele miliardarului Jared Isaacman, a aterizat astăzi la ora 8.37 dimineața în Golful Mexic, lângă Dry Tortugas din Florida, în întunericul dinaintea răsăritului.

Capsula Crew Dragon care transporta patru astronauți a aterizat în largul coastei Dry Tortugas, Florida, duminică.

Misiunea Polaris Dawn a intrat în istorie, atingând o altitudine mai mare decât oricine a călătorit în spațiu în cinci decenii. O plimbare în spațiu efectuată joi dimineața devreme a marcat, de asemenea, prima dată când un astfel de efort a fost finalizat de o misiune finanțată și operată privat.

Dar întoarcerea pe Pământ este una dintre cele mai periculoase părți ale oricărei misiuni spațiale.

Pentru a ajunge în siguranță acasă, capsula Crew Dragon a efectuat ceea ce se numește "ardere de pe orbită", orientându-se în timp ce se pregătea să taie cea mai groasă parte a atmosferei Pământului.

Nava spațială a atins apoi temperaturi extrem de ridicate - până la 3.500 de grade Fahrenheit (1.900 de grade Celsius) - din cauza presiunii și frecării declanșate de lovirea aerului în timp ce încă călătorea cu aproximativ 17.000 de mile pe oră (27.000 de kilometri pe oră). Echipajul ar fi trebuit să rămână la temperaturi confortabile, protejat de scutul termic al Crew Dragon, care este situat pe partea de jos a capsulei de 4 metri lățime.

Crew Dragon a început să încetinească înainte să desfășoare parașutele care să-i decelereze și mai mult coborârea.

După ce a lovit oceanul, nava spațială s-a legănat pentru scurt timp în apă până când echipajele de salvare care așteptau în apropiere au scos-o din ocean și au urcat-o pe o barcă specială, denumită "cuibul dragonului". Ultimele verificări de siguranță au avut loc acolo înainte ca echipajul să debarce din capsulă și să înceapă călătoria înapoi pe uscat.

O călătorie istorică

Echipajul Polaris Dawn îl are drept comandant al misiunii pe Jared Isaacman, CEO-ul miliardar al companiei financiare Shift4 Payments. Participant a fost și prietenul său apropiat, fostul pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, Scott "Kidd" Poteet. Într-un final, ceilalți doi membri  au fost inginerii de operațiuni SpaceX Anna Menon și Sarah Gillis.

Cvartetul a început această misiune doborând un record de altitudine, atingând o orbită în jurul Pământului care se întindea până la 870 de mile (1.400 de kilometri). Aceasta este cea mai înaltă orbită a Pământului parcursă vreodată de oameni, depășind un record din 1966 stabilit de misiunea Gemini 11 a NASA, care a atins 853 mile (1.373 kilometri).

Apogeul echipajului – sau cel mai îndepărtat punct de Pământ – le-a făcut pe Gillis și Menon primele femei care au zburat atât de departe de planeta noastră.

Apogeul a marcat, de asemenea, cel mai îndepărtat punct pe care a călătorit un om de la încheierea programului Apollo al NASA în 1972.

Capsula Crew Dragon și-a coborât apoi altitudinea pentru a efectua plimbarea în spațiu.

Evenimentul cu risc ridicat, numit și activitate 'extravehiculară' sau EVA, a transformat capsula Crew Dragon într-un mediu complet depresurizat înainte ca Isaacman să deschidă trapa, expunând grupul la vidul spațiului.

Isaacman și Gillis au ieșit din vehicul timp de aproximativ 10 minute fiecare, efectuând o serie de teste pentru a înțelege funcționalitatea costumelor EVA, înainte de a se retrage în interiorul navei spațiale Crew Dragon și de a închide trapa.

Plimbarea în spațiu părea să se desfășoare fără probleme majore. Isaacman a raportat după ce a aruncat prima privire în afara navei spațiale: "Acasă avem cu toții mult de lucru, dar de aici – pare o lume perfectă".

În restul timpului, echipajul de pe orbită a efectuat aproape 40 de experimente și cercetări științifice, inclusiv unele care au încercat să înțeleagă mai bine sindromul de adaptare spațială - un tip de rău de mișcare specific microgravitației.

Gillis, o violonistă instruită, și-a adus și ea instrumentul pentru misiune și a interpretat "Rey's Theme" din "Star Wars: The Force Awakens". Muzica lui Gillis a fost trimisă înapoi pe Pământ folosind Starlink de la SpaceX ca un test al potențialului rețelei de sateliți de a oferi conectivitate în spațiu.

Menon și-a făcut timp să citească o carte pe care a scris-o – numită "Kisses From Space" – familiei sale, precum și unui grup de pacienți de la Spitalul de Copii St. Jude, ca parte a unei strângeri de fonduri.

Revenirea anticipată de duminică marchează încheierea celei de-a treia călătorii în spațiu pentru capsula Crew Dragon care alimentează misiunea Polaris Dawn.

Nava spațială – numită "Resilience", făcută de către astronauții NASA aflați la bordul primei lor călătorii în spațiu în noiembrie 2020, echipa Crew-1 – a zburat în misiunea Inspiration 4 din 2021. În acea călătorie, finanțată tot de Isaacman, el și trei colegi de echipaj au făcut înconjurul Pământului timp de trei zile, ca parte a unei strângeri de fonduri pentru cercetarea cancerului infantil, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel