Moment istoric: UE încheie un acord de securitate și apărare cu Republica Moldova

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Moldova, aflată între România și Ucraina, a supărat fosta stăpână sovietică Rusia prin dorința sa de a se alătura UE în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Uniunea Europeană a semnat marți un pact de securitate și apărare cu Moldova pentru a ajuta țara pro-occidentală să-și întărească capacitatea de a face față amenințărilor din partea Rusiei.

"Astăzi, Moldova a devenit prima țară care semnează un parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană," a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, la o întrevedere cu prim-ministrul Moldovei.

"Altele vor urma pentru a crea o rețea de prieteni care construiesc o securitate și apărare puternică, care va include o cooperare mai strânsă în domenii care variază de la securitatea cibernetică la contracararea amenințărilor hibride."

Moldova, aflată între România și Ucraina, a supărat fosta stăpână sovietică Rusia prin dorința sa de a se alătura UE în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Statele UE sunt în prezent în dezbatere cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Moldova în luna următoare, într-un demers care ar plasa-o la începutul unui proces de reforme de ani de zile înainte de aderare.

Autoritățile moldovene au acuzat repetat Kremlinul că încearcă să destabilizeze țara într-o încercare de a o îndepărta de cursul său pro-occidental.

UE nu a dezvăluit detaliile noului parteneriat, dar un oficial a declarat că acesta își propune să îmbunătățească "capacitatea Moldovei de a-și proteja suveranitatea și independența", notează KievPost.

UE a declarat că acorduri similare cu alți "parteneri selectați" sunt în prezent în lucru.

Pactul UE vine după ce Franța a semnat propriul său acord bilateral de apărare cu Moldova în această săptămână.

Întărirea securității Moldovei vine după creșterea tensiunilor recente între Chișinău și separatiștii pro-ruși.

Oficialii pro-ruși din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, au cerut Rusiei "protecție" în februarie.

Rusia are 1.500 de soldați staționați în regiunea separatistă pro-moscovită a Moldovei, Transnistria, o fâșie subțire de pământ între Moldova și Ucraina care s-a rupt în 1992 după un conflict scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel