Vama Albița-Leușeni dintre România și Republica Moldova va avea doar un singur punct de control, pe malul drept al Prutului.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, anunță că România și Republica Moldova vor avea un punct comun de control la Punctul de Trecere a Frontierei Albița-Leușeni:
„România și Republica Moldova au făcut astăzi un pas important pentru a acționa mai coordonat și mai eficient la frontieră în fața provocărilor actuale. Trebuie să avem în comun mult mai multe lucruri, dincolo de limbă, cultură, istorie și valori.
Alături de Ana Revenco, ministrul afacerilor interne din Republica Moldova, am semnat astăzi acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea controlului coordonat la frontieră pe teritoriul României în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița pe sensul de intrare în țara noastră.
Am semnat acest acord pentru a consolida cooperarea operativă dintre structurile noastre, urmărind simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni, dar și alinierea procedurilor și legislației Republicii Moldova la standardele UE, respectiv Schengen.
Mă bucur să lucrăm îndeaproape în beneficiul cetățenilor noștri și sunt încrezător că demersurile noastre comune nu se opresc aici. Le mulțumesc pentru munca depusă tuturor angajaților autorităților noastre care au făcut posibilă semnarea acestui acord“, a scris Lucian Bode pe Facebook.
Ministrul de Interne, Ana Revenco, a declarat că această coordonare este un mecanism firesc al relațiilor frățești dintre R. Moldova și România, motivat de războiul din Ucraina, dar și de schimbările care dinamizează relațiile economice între malurile Prutului.
„Acordul este născut din nevoia de a asigura un mecanism nou, din nevoia provocată de războiul din Ucraina. Devenim piloni importanți, aș spune chiar principali, în prevenirea și lupta cu criminalitatea transfrontalieră, terorismul și spălarea de bani. Ne amintim de criza de transport marfar generată de invazia rusă, când s-au creat cozi kilometrice ale camioanelor care așteptau să treacă vama.
Atunci am reușit să gestionăm situația la zi și tot atunci s-a născut și această idee, parafată prin această semnătură. Sperăm că toți cetățenii care intră în România să beneficieze de acest regim coordonat. Așa noi evoluăm, dezvoltăm relațiile noastre împreună cu echipele FRONTEX, facem pași fermi spre integrarea europeană“, a declarat Ana Revenco, potrivit Deschide.
„Semnarea acordului ne va permite să gestionăm mai eficient efectele create de contextul de securitate regional. Înainte de război, înregistram sub 5 milioane de treceri anuale ale frontierei cu Republica Moldova, în timp ce în 2022 s-a înregistrat cifra record de 9,6 milioane de treceri prin toate cele șase PTF cu Republica Moldova, dintre care 40% pe aici, prin Albița. Un număr atât de mare arată că statele noastre sunt mai interconectate ca niciodată.
Semnarea acestui acord este o dovadă că Republica. Moldova e un partener dde încredere al UE. Datorită acordului, timpii de așteptare se vor reduce, pentru că nu vor mai fi două verificări succesive, ci doar una. E un proiect pilot în care ne vom comporta ca două țări membre ale UE“, a spus Lucian Bode.
În cadrul punctului de frontieră care se va afla pe teritoriul României vor activa atât polițiști de frontieră și reprezentanți ai Serviciului Vamal din Republica Moldova, cât și din România.
De asemenea, potrivit lui Lucian Bode, Guvernul României a adoptat ieri o hotărâre prin care se va operaționaliza punctul de trecere a frontierei din dreptul localităților Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu