Daniel Vasile, purtător de cuvânt la Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre ce înseamnă să fii pompier sau – mai precis – despre ceea ce nu se vede niciodată la televizor.
[caption id="attachment_409882" align="aligncenter" width="584"] Daniel Vasile, ISU București[/caption]
Dincolo de câteva declarații care uneori par mult prea seci despre numărul victimelor sau a pagubelor materiale, există o emoție în fața dramelor omenești care nu răzbate dincolo de micile ecrane. Despre gândurile și emoțiile care îi trec prin minte unui pompier în momentul unei tragedii de proporții, ne-a vorbit Daniel Vasile de la ISU București.
Sunteți practic un observator al incendiului. Cum se desfășoară munca unui pompier?
În acest moment sunt un observator care înțelege foarte bine ceea ce se întâmplă la fiecare incendiu, fenomenul în sine, de inițiere, ardere și dezvoltare a incendiilor. Inițial, în august 2010, după încadrarea ca ofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealu Spirii" al Municipiului București, timp de un an de zile am trecut prin această etapă de a conduce intervențiile și de a fi cel care trebuie să ia anumite decizii în momentele cheie. Și mai e un secret: am învățat lucrurile nescrise de la pompieri înțelepți (nu bătrâni!) care își amintesc cu nostalgie de elanul tinereții. Acesta este marele meu avantaj care mi-a permis să am o colaborare bună cu mass-media și să fiu acceptat de colegii pompieri, ca reprezentant al lor în fața comunității și a întregii țări.
Ce se întâmplă din momentul în care o persoană sună pentru a vă cere ajutorul și până în momentul lichidării incendiului?
În momentul în care o persoană sună la 112, apelul este preluat de un operator care îl direcționează în funcție de urgență. Atunci când cazul este de competența noastră, dispecerii ISU evaluează situația în funcție de informațiile primite de la apelant și alocă resurse potrivit procedurilor. Cele 21 de subunități ne permit să ajungem foarte rapid în orice punct al Capitalei, chiar și în condiții de trafic intens. Din momentul ajungerii la caz, pompierii devin salvatori și de ei depinde viața oamenilor și a bunurilor. Deciziile se iau în timp scurt și trebuie să fie cele corecte. Pentru noi, expresia "acționează pompieristic" înseamnă repede și bine! Orice clipă de ezitare a comandantului intervenției poate însemna periclitarea siguranței pompierilor sau a celor care trebuie salvați. Pompierii experimentați m-au învățat că "echipa" este cheia succesului.
Ce îi trebuie unui om pentru a deveni pompier? Care sunt calitățile de care are nevoie?
Nu e o meserie pentru oricine și nu se pot face lucrurile cu jumătăți de măsură. Fiecare meserie are specificul ei, dar ca pompier nu ai voie să greșești fiindcă s-ar putea să nu mai ai o a doua șansă. Motto-ul nostru spune tot despre calitățile esențiale ale unui pompier: "curaj și devotament!"
V-ați gândit vreodată să renunțați la această meserie prin prisma dramelor omenești?
Din acest punct de vedere, am văzut aproape toate tipurile de evenimente tragice care m-au afectat emoțional la momentul evenimentului, pentru că nu poate fi altfel, suntem oameni înainte de a fi salvatori. Însă le-am depășit rând pe rând, cu gândul că astfel de drame nu pot fi evitate...
Cine trebuie salvat prima dată în caz de incendiu și de ce?
Prioritar este salvarea oamenilor, animalelor, bunurilor materiale, patrimoniului, mediului etc. Efortul pompierilor este de a evacua cât mai rapid în exteriorul clădirilor toate persoanele surprinse de incendiu. Statistica arată că oamenii își găsesc sfârșitul în incendii din cauza fumului, nu a flăcărilor, în cele mai multe din cazuri! Copiii și persoanele în vârstă sau cu probleme locomotorii sunt cele mai expuse.
Atunci când plecaţi din bază, aveţi informaţii minime despre ceea ce vă aşteaptă la faţa locului. Ce nu aţi vrea să găsiţi acolo?
Avem doar informații despre adresă și despre manifestarea evenimentului. De multe ori situația este mult mai gravă, în sensul că sunt persoane în interior despre care nu știe nimeni. Sigur nu am vrea sa găsim oameni afectați de incendii, pentru că bunurile se mai pot recupera.
Ce v-a marcat cel mai mult în activitatea de purtător de cuvânt? Și ce nenorocire v-a impresionat cel mai mult?
Am văzut foarte multe evenimente, practic toate cele mai grave din ultimii ani din București. De la înecați, încarcerați, arși etc. Sunt mai multe evenimente pe care nu le voi uita, fiecare dintre ele având specificul ei: accidentul cu trei tramvaie din Pasajul Lujerului din 10.05.2012, cu peste 30 de victime sau incendiul de la complexul rezidențial din Popești Leordeni, 02.10.2012, zeci de apartamente distruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu