Echipa medicală a Institutului Clinic Fundeni a transmis, luni, 2 mai, mai multe precizări în urma transplantului de ficat făcut la fetiţa de cinci ani cu hepatită.
„Pacienta este în terapie intensivă cu stare generală în ameliorare, stabilă, sedată, încă intubată și ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii de pe aparatul de respirație. Este hemodiafiltrată continuu și a primit postoperator două ședințe de plasmafereza terapeutică. Ficatul este funcțional, analizele sunt în ameliorare. Evoluția lent favorabilă se datorează statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact immunologic și hematologic.
Este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicație imunosupresoare, antibioprofilaxie și antibioterapie complexă, primește nutriție enterală și parenterală și sesiuni de kinetoterapie pasivă”, a transmis echipa medicală a Institutului Clinic Fundeni.
Adrian Marinescu, medic primar în boli infecțioase, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cât de gravă este noua boală care se răspândește în rândul copiilor și cât de pregătit este sistemul sanitar la nivel mondial, dar și la nivelul României, pentru o astfel de provocare:
„În primul rând, toți trebuie să rămânem calmi. Avem niște informații care pornesc, într-adevăr, de la atenționarea Organizației Mondiale a Sănătății și știm că aceste cazuri, care sunt extrem de rare la nivelul mapamondului, înseamnă o afectare hepatică la copii. Copil înseamnă de la o vârstă fragedă și până la 16 ani, din datele pe care le avem. Bănuim că ar putea să fie vorba de un adenovirus, deci nu vorbim de un virus hepatic de tip A,B,C,D sau E. Aceste adenovirusuri oricum sunt alături de noi dintotdeauna. Vorbim aici de afecțiuni ușoare, de tip răceală, bronșite pneumonii și până la encefalită și meningită. Deci, e vorba de o paletă foarte largă.
Este o ipoteză legată de tipul 41 de adenovirus, care ar putea să dea afectarea hepatică, fără să știm exact dacă are legătură cu sistemul imunitar deficitar. Deocamdată este perioada în care trebuie să observăm, trebuie să fim prudenți, iar când spun prudenți nu înseamnă că mă gândesc la măsuri restrictive, ci la acele reguli de igienă despre care oricum vorbeam și înainte de pandemie și mai ales în ultimii doi ani și jumătate“, a precizat Adrian Marinescu. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu