Momentul 10 august 2018. Ciucă: Românii au arătat că se pot mobiliza pentru a apăra justiţia de asaltul politic

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Nicolae Ciucă, lider al PNL, a evocat, sâmbătă, ziua de 10 august 2018, când Jandarmeria a intervenit împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Atunci, Jandarmeria a intervenit împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, subliniind că acela a fost "un moment simbolic, în care românii au arătat că se pot mobiliza pentru a apăra justiţia de asaltul politic coordonat de conducerea de atunci a PSD".

"Ziua de 10 august 2018 ne-a arătat cât de importantă este apărarea democraţiei şi a dreptului la liberă exprimare în faţa oricărui regim care încearcă să suprime vocea oamenilor. Nu trebuie să uităm niciodată acele momente negre din istoria recentă şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca asemenea evenimente să nu se mai întâmple vreodată. 10 august 2018 rămâne un moment simbolic, în care românii au arătat că se pot mobiliza pentru a apăra justiţia de asaltul politic coordonat de conducerea de atunci a PSD", a scris Ciucă pe Facebook.

"O lovitură gravă încrederii cetăţenilor"

Liderul liberal a pledat pentru un stat care îşi respectă cetăţenii şi în care justiţie este "funcţională, eficientă şi dreaptă".

"Reacţia disproporţionată a forţelor de ordine împotriva celor care îşi exercitau paşnic dreptul de a protesta a dat o lovitură gravă încrederii cetăţenilor în instituţiile statului la acea vreme. Trebuie să continuăm să construim un stat în care fiecare cetăţean ştie că este respectat şi ascultat de către autorităţi şi că justiţia este una funcţională, eficientă şi dreaptă", a adăugat Nicolae Ciucă. 

"Situaţia din teren nu a justificat dispunerea unei intervenţii în forţă"

"La data de 10.08.2018, în intervalul orar 16,00 - 23,11, cu ocazia desfăşurării mitingului de protest mai sus menţionat, au existat mai multe incidente între unii protestatari şi forţele de ordine în urma cărora mai mulţi militari jandarmi şi manifestanţi au fost răniţi, suferind diferite leziuni, pentru unele dintre acestea fiind necesare între una şi 50 de zile de îngrijiri medicale, însă situaţia concretă din teren nu a justificat în niciun moment dispunerea, la ora 23,11, a unei intervenţii în forţă asupra întregii mase de protestatari adunate în Piaţa Victoriei, marea majoritate a acesteia manifestând în mod paşnic, printre ei aflându-se femei, copii şi persoane în vârstă", este concluzia procurorilor din 2023, potrivit Agerpres.

Filmul evenimentelor din 10 august 2018

La data de 15 iunie 2018, se solicita Primăriei Capitalei organizarea unui miting în ziua de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei, miting la care s-a susţinut că vor participa aproximativ 1.000.000 de persoane din diaspora. Iniţial, această solicitare a fost respinsă de către viceprimarul Capitalei, căruia i-au fost delegate atribuţiile primarului general, pe motiv că în Piaţa Victoriei nu poate fi organizat un miting cu un număr atât de mare de persoane.

Ulterior, s-a stabilit că se poate organiza mitingul. Cel care a solicitat organizarea mitingului nu s-a mai prezentat pentru semnarea unui protocol, astfel încât Primăria Capitalei a considerat că acţiunea este una neautorizată/neaprobată.

Mitingul a fost gestionat însă de autorităţi ca un eveniment cu caracter spontan, permiţându-li-se protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei să-şi exprime în mod liber opiniile de orice natură, iar o eventuală intervenţie în forţă a organelor de ordine publică asupra acestora, justificată doar de pierderea caracterului paşnic al manifestaţiei, urma a fi efectuată în condiţiile strict prevăzute de Legea nr. 550/2004.

În data de 10 august 2018, începând cu ora 07,00, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) a realizat progresiv dispozitivul de asigurare a ordinii publice pentru mitingul ce urma a se desfăşura, fiind dispuse efective de jandarmi atât în zona de desfăşurare a acestuia, cât şi în alte zone de interes, inclusiv în principalele puncte de intrare în Capitală.

Dispozitivul a fost realizat integral la ora 12,00, fiind iniţial unul defensiv şi nu unul constituit pentru executarea unei intervenţii în forţă. Niciunul dintre militarii jandarmi aflaţi în dispozitiv, la contact, nu era echipat cu mijloace de protecţie şi nu avea asupra sa materiale de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice, ţinuta fiind cea de serviciu şi anume bluză cu mânecă scurtă şi şapcă.

Manifestanţii au început să se strângă în Piaţa Victoriei în jurul orei 13,00, când în piaţă se aflau aproximativ 400 de persoane. Jandarmii din dispozitiv, aflaţi sub conducerea şi coordonarea inculpaţilor Cazan, Cucoş şi Sindile, nu au solicitat evacuarea acestora pe motiv că mitingul ar fi unul neautorizat sau nedeclarat, acţionând doar în sensul asigurării ordinii publice şi menţinerii caracterului paşnic al acestui protest.

Manifestările publice au debutat după ora 12,00, când demonstranţii au început să se strângă în Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii, însă, la momentul respectiv, nu au fost înregistrate situaţii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. În jurul orei 15,25, manifestanţii din Piaţa Universităţii au început deplasarea către Piaţa Victoriei, iar, începând cu ora 16,00, în Punctul de Comandă Înaintat, au fost prezenţi prefectul municipiului Bucureşti şi viceprimarul Capitalei.

Concomitent cu creşterea numărului de participanţi la protest au fost suplimentate elementele de dispozitiv dispuse în Piaţa Victoriei, în zona principalelor căi de acces auto în zonă au fost amplasate autospeciale de mare tonaj cu scopul de a preveni pătrunderea neautorizată cu autovehicule în zona de desfăşurare a adunării publice.

De asemenea, în zona adiacentă au fost constituite dispozitive pentru monitorizarea afluirii/defluirii participanţilor către zona de desfăşurare a mitingului, în scopul prevenirii unor eventuale altercaţii, busculade, blocaje rutiere, distrugeri sau degradări de bunuri, precum şi săvârşirii unor fapte antisociale. Au fost constituite în acest sens echipaje de intervenţie, formate din jandarmi cu atribuţii pe linie de acţiuni speciale şi antiterorism, având misiunea de a acţiona pentru "capturarea şi neutralizarea persoanelor" care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol siguranţa persoanelor, bunurilor şi valorilor.

Primul eveniment cu impact

Dispozitivul din Piaţa Victoriei a fost constituit iniţial din efective aparţinând Jandarmeriei Capitalei.

Primul eveniment cu impact asupra modului de desfăşurare a mitingului a avut loc în jurul orei 16,25, când o masă compactă de participanţi a părăsit zona delimitată de către forţele de ordine pentru desfăşurarea protestului şi a început deplasarea, iniţial, către Şoseaua Kiseleff şi, apoi, către intrarea în curtea Guvernului, partea dinspre Strada Paris, context în care unii dintre participanţi au aruncat cu sticle şi pietre asupra forţelor de ordine.

Urmare a situaţiei create, comandantul misiunii de asigurare/menţinere a ordinii publice, maiorul Laurenţiu Cazan, a ordonat intervenţia pentru restabilirea ordinii publice a unor efective aflate în rezervă, concomitent cu echiparea întregului efectiv participant la misiune cu mijloace de protecţie şi mijloacele materiale specifice unei astfel de acţiuni.

Dispozitivul de ordine publică instituit în zona Piaţa Victoriei a fost redimensionat progresiv, în sensul suplimentării acestuia cu efective din cadrul Grupărilor de Jandarmi Mobile Ploieşti, Constanţa, Bacău şi Craiova. Astfel, în jurul orei 18,45, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au realizat două rezerve de intervenţie în curtea sediului Guvernului, în zona intrărilor dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara, respectiv Strada Paris, conform dispoziţiilor comandantului acţiunii.

În jurul orei 19,00, colonelul Gheorghe Cucoş a ordonat efectivelor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa să formeze un cordon de blocare pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, începând de la intrarea în pasajul Victoria până la intersecţia cu Bulevardul Lascăr Catargiu. De asemenea, în jurul orei 19,30, la solicitarea punctului de comandă, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa au înlocuit elementele de contact din cadrul DGJMB dispuse lângă autospeciala dotată cu tun de apă.

În jurul orei 20,00, a fost constituită o rezervă de intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului, formată din efective aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, reţinându-se intenţia participanţilor de a forţa dispozitivul cu scopul de a pătrunde în interiorul curţii Guvernului. De asemenea, s-a relaţionat cu reprezentanţii Metrorex pentru închiderea staţiilor de metrou din zonă.

Începând cu aceeaşi oră, la ordinul comandantului misiunii de asigurare/menţinere a ordinii publice, o parte dintre efectivele aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au intervenit în sprijinul cordonului de ordine format în Piaţa Victoriei către Bulevardul Aviatorilor.

Momentul în care au fost desfăcute gardurile de protecţie

În jurul orei 20,30, dispozitivul realizat la limita contactului cu protestatarii a fost forţat, au fost desfăcute gardurile de protecţie şi s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente. Pentru blocarea accesului protestatarilor în curtea Guvernului a fost realizat un dispozitiv format din efective ale Detaşamentului 2 Jandarmi Mobil din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. Concomitent, împotriva manifestanţilor au fost utilizate gaze cu efect iritant lacrimogen şi, pentru prima dată în seara respectivă, tunul cu apă (ACDP).

În jurul orei 21,20, la ordinul lui Gheorghe Cucoş, efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, au realizat o rezervă de intervenţie în curtea interioară a Guvernului.

În intervalul 21,45 - 22,45, în dreptul Bulevardului Iancu de Hunedoara, au avut loc confruntări violente între o parte dintre manifestanţi şi organele de ordine publică. Au fost folosite importante cantităţi de muniţie cu efect iritant lacrimogen pentru dispersarea protestatarilor violenţi. În jurul orei 22,48, a fost primit un apel prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 care semnala vandalizarea unui magazin. Având în vedere faptul că efectivele Jandarmeriei erau comasate în jurul clădirii Guvernului, apelul a fost preluat de efectivele Poliţiei Capitalei, fiind direcţionate în zonă efective din cadrul SIAS.

La ora 23,05, şeful Serviciului Cercetare Documentare a semnalat prin intermediul mijloacelor de comunicaţie - staţiile Tetra din dotare - faptul că echipajele de poliţie direcţionate către locaţie au fost înconjurate de mulţime. În acest context, comandantul dispozitivului, maior Laurenţiu Cazan, a dispus deplasarea în sprijinul efectivelor de poliţie a unei rezerve de intervenţie din cadrul Batalionului 2 Jandarmi Ordine Publică (86 jandarmi), aflată pe Bulevardul Iancu de Hunedoara. Efectivele s-au deplasat în zonă, locaţie unde nu se înregistrau acte violente la acea oră, reuşind eliberarea autospecialelor de poliţie.

La ora 23,06, comandantul Batalionului 3 Jandarmi Ordine Publică din cadrul DGJMB, lt.col. Laurenţiu Cristian Ciobanu, a transmis că toţi protestatarii se îndreaptă către efectivele trimise în sprijin. La aceeaşi oră, comandantul acţiunii i-a transmis ordinul de a pregăti efective în măsură să acţioneze în sprijin. Pe timpul deplasării către zona respectivă, activitate ce nu a presupus necesitatea intervenţiei în forţă, masa de manifestanţi aflată în deplasare către efectivele de jandarmi a separat ultimul binom de restul dispozitivului, acesta fiind prins în mulţime şi agresat de către protestatari.

La ora 23,08, Centrul Operaţional al Jandarmeriei Capitalei a transmis comandantului Batalionului 2 Jandarmi faptul că asupra a doi jandarmi aflaţi în deplasare se exercitau violenţe. Simultan, structurile de cercetare documentare au comunicat comandantului acţiunii aceleaşi aspecte, motiv pentru care s-a dispus acţiunea în sprijin a efectivelor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, pe direcţia locaţiei unde se aflau cei doi jandarmi.

La ora 23,05, efectivele Batalionului 2 au acţionat la ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, col. Gheorghe Cucoş, pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei, dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara spre Calea Victoriei şi Strada Buzeşti, pentru a dispersa grupurile de persoane ce se manifestau violent, folosindu-se armamentul special de intervenţie.

Ulterior, efectivele Batalionului 2 (Detaşamentele 1, 2, 3 şi 4) au acţionat pentru restabilirea ordinii publice pe Calea Victoriei dinspre Piaţa Victoriei până la intersecţia cu Strada Gheorghe Nanu, pentru a dispersa grupurile de persoane ce manifestau violent, folosindu-se armamentul special de intervenţie.

La ora 23,11, s-a dispus intervenţia în forţă. În intervalul 23,11 - 23,16, întregul perimetru al Pieţei Victoriei a fost în întregime evacuat de către dispozitivul de ordine publică al Jandarmeriei.

După dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, în jurul orei 23,20, intervenţia în forţă a organelor de ordine publică în vederea restabilirii ordinii publice a continuat, iar protestatarii au fost dispersaţi către principalele căi de defluire. O parte dintre aceştia au continuat însă acţiunile violente, prin aruncarea spre forţele de ordine cu obiecte contondente, materiale pirotehnice şi prin distrugerea mobilierului stradal. Grupuri violente de manifestanţi au dat astfel foc diverselor obiecte de mobilier stradal la ieşirea din Pasajul Victoria către Bulevardul Nicolae Titulescu, fiind creată de către aceştia o baricadă pe care au şi incendiat-o (ora 23,53).

După ora 00,00, jandarmii au continuat să acţioneze pentru îndepărtarea din zonă a persoanelor care au tulburat grav ordinea publică şi au cauzat multiple distrugeri mobilierului stradal şi magazinelor situate în zonă, ordinea publică fiind restabilită la ora 01,15.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel