Momentul formării unei LUMI NOI. DOVADA obținută de oamenii de știință

Cercetătorii au obţinut imagini şi fotografii din care au putut deduce formarea unei noi planete. 

Observaţiile realizate cu Telescopul Foarte Mare (Very Large Telescope - VLT) din Chile al Observatorului Sudic European (ESO) prezintă un disc rotitor şi dens de praf şi gaze. În interiorul său se poate observa o structură în spirală cu o răsucire - care ar putea constitui semnul distinctiv al formării unei lumi noi.

Mii de exoplanete au fost identificate până în prezent, dar se cunosc prea puţine despre modul în care ele se formează, a explicat Anthony Boccaletti, cel care a condus studiul de la Observatorul Astronomic din Paris, Universitatea PSL, Franţa, conform Agerpres. 

Informaţii noi

Trebuie să observăm sisteme foarte tinere pentru a surprinde momentul în care se formează planetele, a mai spus Boccaletti. 

Noile imagini prezintă o spirală de praf şi gaz formată în jurul AB Aurigae, o stea aflată la o distanţă de 520 de ani lumină de noi. Astfel de spirale reprezintă un indiciu al naşterii planetelor. Pe măsură ce planeta se roteşte în jurul stelei sale, unda urmează forma unui braţ spiralat. O răsucire identificată în noile imagini indică o perturbare şi, prin urmare, faptul că se naşte o nouă planetă.

Răsucirea este menţionată de unele modele teoretice ale formării planetelor, a spus coautoarea studiului, Anne Dutrey, de la Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux. Corespunde conexiunii dintre două spirale - una înfăşurată spre interiorul orbitei planetei, cealaltă extinzându-se către exterior - care se alătură la locaţia planetei. Ele permit acreţia gazului şi prafului din disc şi formarea planetei pe care o fac să crească", a adăugat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Astronomy & Astrophysics (A&A).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel