Petrecem tot mai mult timp pe scaun. Alternarea acestor perioade lungi de sedentarism cu plimbări ușoare favorizează sănătatea cardiometabolică, protejând presiunea arterială sistolică și asigurând niveluri adecvate de glucoză și insulină.
Consumul de alimente procesate, telemunca și accesul rapid la absolut tot printr-un singur clic sunt câțiva dintre factorii care conduc la adoptarea unor obiceiuri de viață sedentare, dăunătoare pentru sănătate și adesea asociate cu niveluri ridicate de zahăr în organism.
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Limerick din Irlanda, și publicat în Biblioteca Națională de Medicină (NIH), s-a evaluat cum întreruperea sedentarismului cu perioade scurte de stat în picioare și plimbări ușoare fac o diferență semnificativă în comparație cu sedentarismul neîntrerupt.
Rezultatele studiului au concluzionat că întreruperile scurte și frecvente ale sedentarismului au redus semnificativ glucoza postprandială, în comparație statul așezat pentru mai mult timp și fără întrerupere.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @dotshock
Mersul pe jos contribuie la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge din mai multe motive. Pe de o parte, exercițiul practicat în mod regulat crește sensibilitatea corpului la insulină, reducând astfel nivelurile de zahăr din sânge în mod direct, pentru că celulele absorb glucoza mai eficient.
În timp ce suntem în mișcare, mușchii utilizează glucoza ca sursă de energie, astfel încât se acumulează mai puțin zahăr în fluxul sanguin.
Mersul pe jos aduce și alte beneficii mari, cum ar fi reducerea stresului, care are de asemenea un impact pozitiv asupra nivelurilor de zahăr din sânge deoarece stresul eliberează cortizol, un hormon care împiedică reglarea glucozei în organism.
Fără îndoială, mersul pe jos este o modalitate bună de a controla nivelurile de zahăr din sânge, dar dacă această activitate este realizată la o anumită oră, efectele sale vor fi și mai pozitive.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @teksomolika
Momentul ideal pentru a ieși la plimbare și a reduce nivelul de zahăr din sânge este imediat după masă, având o marjă de până la o oră și jumătate după terminarea prânzului, conform unui studiu realizat de Alan. E. Donnelly și Brian. P. Carson, printre alți cercetători de la Universitatea Limerick.
Unul dintre cele mai interesante aspecte dezvăluite de această cercetare este că nu este necesar să facem eforturi mari sau activități fizice de mare intensitate. Pur și simplu, gestul de a te ridica de pe scaun după masă și a face o plimbare la un ritm moderat, care durează între două și cinci minute, contribuie semnificativ la reducerea zahărului din sânge.
Evitarea atingerii unor niveluri mari de zahăr este fundamentală pentru reducerea riscului de probleme cardiovasculare și diabet, și pentru a menține astfel o bună sănătate cardiovasculară.
Plimbări intermitente
Studiul nu vorbește despre faptul că este suficient să facem o plimbare zilnică, ci propune să ne ridicăm după fiecare masă, deoarece printre aspectele analizate se află beneficiul pe termen lung.
Cercetătorii au căutat în special să verifice beneficiile de a nu petrece prea mult timp pe scaun. Au cerut voluntarilor care au participat la studiu să încerce să facă mici plimbări intermitente, acumulând aproximativ 28 de minute de mers pe jos zilnic.
"Plimbările intermitente, de intensitate ușoară, pe tot parcursul zilei, au dus la o reducere a glucozei, cu o medie de 17% față de cei sedentari", concluzionează Buffey, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu