Adrian Năstase a povestit cum a decurs întâlnirea cu Vladimir Putin pe care a avut-o când era premier.
„A fost o întâlnire absolut normală. Nu puteam să-mi imaginez că lucrurile cândva vor deveni foarte dificile și că Putin va deveni un personaj negativ și va intra în lista de demoni politici ai Europei. (...) Eu am învățat din istorie că rolurile între demoni și eroi se schimbă de-a lungul generațiilor”, a spus Adrian Năstase, joi, la Antena 3.
„La întâlnirea aceea cu Putin, de exemplu, era momentul în care noi încheiasem un tratat important, de bază cu Rusia, discutam despre tezaur, discutam despre alte subiecte, relații economice. Asta nu știu dacă n-a fost în 2004, că am avut două întâlniri, dar în orice caz, România la momentul acela era în NATO. Deci, pentru Putin această întâlnire însemna și recunoașterea noului statut al României. (...)
A fost o discuție foarte bună. Nu cred că îl interesa foarte tare conversația cu mine. A fost o conversație plăcută, care a atins toate problemele, inclusiv, cum spuneam, tezaurul, probleme legate de relații economice, probleme legate de NATO, de alianțe, de securitate, și așa mai departe. Dar pentru a avea o înțelegere cu un lider politic al unei țări care este mai mare decât țara ta, trebuie, în primul rând, să ai dialog cu el. Noi de zece ani n-am mai avut dialog cu Rusia", a spus Adrian Năstase în emisiunea moderată de Mihaela Bîrzilă.
Europa se află în cel mai periculos moment al său după cel de-al Doilea Război Mondial în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a apreciat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de EFE.
„Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial', a afirmat Stoltenberg în deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoya (Norvegia).
Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce la o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale, calificând intervenţia militară a Moscovei drept un atac asupra ordinii mondiale actuale.
„Putin crede în mintea sa confuză că el poate decide ceea ce ar trebui să facă Ucraina. El nu are dreptul să decidă ceea ce trebuie să facă fostele republici sovietice”, a afirmat secretarul general NATO, avertizând Moscova că, dacă ar intenţiona să facă unei ţări membre a Alianţei ceea ce a făcut Ucrainei, toate ţările NATO vor sări în ajutorul acesteia din urmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News