Momentul în care astenia de toamnă devine un real pericol. Prof. dr. Vlad Ciurea explică care sunt fructele ce ne aduc energie. "Ne dau viață"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cum putem combate astenia de toamnă.

Astenia de toamnă este o stare de oboseală fizică și psihică care apare în special la schimbarea anotimpului de la vară la toamnă. Aceasta este cauzată de modificările de temperatură, scăderea luminii naturale, și schimbările în ritmul biologic. Printre simptomele comune se numără: oboseală persistentă, dificultăți de concentrare, stări de apatie sau tristețe, lipsa de energie, iritabilitate și tulburări de somn.

Prof. dr. Vlad Ciurea spune că astenia de toamnă nu este periculoasă și nu reprezintă un risc în sine, însă pentru o persoană care are predispoziție pentru tulburări afective, de la astenie la depresie este un singur pas.

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre fructele pe care trebuie să le consumăm toamna

”Trebuie să ne intrăm în ritm, mai ales că acum temperatura ne ajută. Deci avem toate condițiile să ne punem în valoare puterea, puterea minții, puterea corpului și activitatea este obligatorie. Noi trebuie să fim un exemplu și pentru copiii noștri, pentru părinții noștri, să ducem casa înainte și societatea înainte. În primul rând noi trebuie să trăim într-un mediu cât mai curat, deci să urmărim ca în jurul nostru să fie cât mai mult oxigen.

Odată cu intrarea în toamnă, trebuie să facem tot ce este posibil ca în weekend-uri, când avem timp liber, să mergem spre zona Subcarpatică, pe zona de mânăstiri, și spre zona de acele superbe cultivări pe care le avem. Adică să intrăm în grădinile românești care sunt pline de fructele de toamnă. Și când am spus fructe, ne gândim superbele pere, prune, merele, gutuile și celebrii struguri ai noștri. Știți că strugurele negru are resveratrol care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă, este formidabil”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.

"Toate legumele și fructele de toamnă ne dau viață. Am venit după o vară călduroasă, plină de caniculă, plină de închiderea vaselor, de ischemie. Acum trebuie să luăm apă curată, să luăm oxigen din pădurile care au mai rămas, să luăm lucruri cât mai proaspete. Toate acestea ne duc la o stare benefică. Este o plăcere, mai ales dacă prindem o toamnă să nu fie dură, să fie treptată, frumoasă. Este o plăcere, o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață. Și anotimpul de toamnă trebuie privit ca o plăcere, ca o relaxare și psihică și fizică. Și noi nu trebuie să cedăm activitatea, trebuie să ne gândim că tocmai suntem în plină activitate”, a mai explicat Vlad Ciurea.

Totul depinde de ”comanda de sus”

În plus, dr. Vlad Ciurea a explicat că este foarte important să ne dorim să fim bine. 

”Există în căpșorul nostru un mediator, un transmițător. Se numește dopamină, și dacă spun eu vreau, pornește ca un luptător și rupe rândurile lenei și mă duce înainte și trebuie să-mi impun prin dopamină să lucrez, să-mi fac treburile care sunt foarte importante. Toți avem treburi importante și trebuie să meargă creierașul nostru înainte și organismul după creieraș să funcționeze perfect. Deci se poate, dar depinde de comanda de sus”, a mai spus Vlad Ciurea.

Cum învingem melancolia

”Este adevărat, începând de la Bacovia încoace, starea de melancolie de care se spune este adevărată, dar trebuie să trecem de partea aceasta, să o învingem. Dacă într-o anumită zonă e mai mare melancolia, să evităm zonele respective, să căutăm măcar în weekend zonele care ne plac și care ne împing înainte.

Lenea nu face bine deloc creierului și nu duce la nimic bun decât la băutură, la burtă, la mâncare multă. Lenea produce lene, deci mișcarea produce mișcarea. Un japonez celebru a zis mă mișc, deci exist, deci trebuie să existăm și noi. (...) Toate alimentele de toamnă aduc energie. Nucile, strugurii și toate fructele care sunt în România... Și un lichid cald și bun, cum este acea supică românească, este minunată", a mai spus profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel