Jurnalistul Val Vâlcu și analistul politic Bogdan Chirieac au comentat situația în care se află Clotilde Armand și atitudinea USR față de aceasta, după ce s-a numit singură în funcție și s-a recompensat cu bani.
Iată analiza făcută astăzi, 11 noiembrie, în emisiunea ”Deferiți mass-media”, de la DCNews, DCNewsTV și GoldFM:
Val Vâlcu: După ce au susţinut-o, au apărat-o, vreo două zile i-au publicat mesajele alea apocaliptice, dintr-odată, brusc, îşi dau seama că e dublă măsură, că USR-ul a greşit că o sprijină, că de ce s-au compromis Drulă, Vlad Voiculescu? - bun, vorbind de faza cu Clotilde Armand, că ei s-au mai compromis când şi când. Zic, bă, dar ce i-a apucat? Îi fac pârtie altui candidat, cum ar fi doamna Kovesi? Nu cred, că tocmai proiectează să conducă FBI-ul european. Vine altceva pe ţeavă? Curtea de Conturi a reproşat contracte date cu dedicaţie, fără licitaţie, de zeci de milioane. Or ştii ei că urmează ceva?
Dar m-am uitat cu atenție la momentul când s-a produs declicul. După apariţia la Digi a doamnei Clotilde, care a fost înfricoşătoare. Adică s-a apucat să ţipe la moderator. Îţi dai seama, Digi, s-a dus acasă. S-a dus la o televiziune unde este primită cu braţele deschise, unde a avut parte numai de susţinere. Foarte bine, ăsta e publicul lor. Şi se apucă să ţipe la moderator. Fata respectivă nu spunea nimic şi ea: "Nu mă întrerupeți". Sau i-a pus o întrebare de bun-simț - "Aţi făcut sau nu aţi făcut cerere scrisă?". Nu a răspuns şi a început să ţipe. Astfel de reacții ciudate cred i-au speriat pe hashtagiști. Te poți aştepta la o confruntare în Consiliul Local, într-o adunare publică, acest gen de stridentă să fie mult mai vizibil.
Bogdan Chirieac: Stai puţin. Ședințele Consiliului Local de la Sectorul 1 sunt pe site, le poţi accesa. Aşa decurg în mod normal şedinţele...
Val Vâlcu: Am înţeles, confruntă adversarii politici...
Bogdan Chirieac: PNL-ul chiar a folosit un cuvânt, dacă nu mă înșel, pentru care îmi cer scuze eu, dar cred că e folosit de domniile lor... Au spus că au fost crize de isterie la Sectorul 1, în timpul ședințelor de Consiliu Local. Ce spui tu se întâmplă. Accesăm şedinţele de Consiliul Local la Sectorul 1 şi vedem aceste lucruri.
Val Vâlcu: Cu adversarii politici, că nu are niciun aliat acolo. Dacă ia şi zdruncină un alegător, începe să ţipe la o persoană pe stradă, la un cetăţean? La un procuror! Că o să vină procurorii să o întrebe.
Bogdan Chirieac: Hai să păstrăm proporțiile. Niciun procuror nu va veni la doamna. Nu a venit nici cu alegerile.
Val Vâlcu: Şi ca să o spele trebuie să vină acolo, să îi dea neîncepere (n.r. neînceperea urmăririi penale)...
Bogdan Chirieac: Dar de ce? La posibila fraudare a alegerilor, la Sectorul 1, nu a venit.
Val Vâlcu: Vine un moderator să te ajute şi te apuci să ţipi la el... Vine un procuror să te ajute şi faci la fel?
Bogdan Chirieac: Dar nu va veni procurorul deloc!
Fostul lider USR Dan Barna a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că se va merge în instanţă şi, dacă va fi necesar, se vor lua măsuri, dar în momentul de faţă nu este niciun motiv să nu o susţină partidul e Clotilde Armand. Barna a mai precizat că Ministerul Fondurilor a transmis că primarii pot fi manageri de proiect, iar PSD are zero credibilitate pe acest domeniu, informează news.ro.
Președintele USR, Cătălin Drulă, spunea într-un interviu pentru RFI, că nu o va suspenda pe Clotilde Armand din partid:
”Nu, nu este în nici un fel o situație de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. Este o acțiune… ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acțiuni, cred că putem face o istorie despre constatări ANI, care apoi au fost desființate de justiție. Mă rog, cea mai celebră este la președintele Iohannis în campania electorală din 2014 și apropo, pentru ceva similar, se numise într-un Consiliu de Administrație, dacă nu mă înșel, la Compania de Apă, fiind primar la Sibiu. Între timp, s-a lămurit prin lege că astfel de situații sunt compatibile și în cazul dumnealui are o decizie definitivă de la Înalta Curte pe această speță, s-a introdus și în lege și este acolo un articol care permite primarilor să fie manageri de proiecte”.
"Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului "Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție"
Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru.
De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar.
Legea spune asta: - art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003: "nu se afla in situație de incompatibilitate, n sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...]".
Și asta: art. 16 din Legea nr. 153/2017:- "(2) Indemnizațiile lunare ale președintilor si vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%".
PS: Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treaba. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei", a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook.
"Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă, a sesizat organele de urmărire penală sau a sesizat Instituția Prefectului Municipiului București, în cazul a 8 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea atribuțiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.
Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
SESIZAREA INSTITUȚIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, atribuții conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală", transmite ANI într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu