Momentul în care ți se blochează creierul. Dr. Vlad Ciurea: Trebuie să nu intrăm în această frică

FOTO: Freepik@Mohd Azrin@ Captură YouTube@Antena 3 CNN
FOTO: Freepik@Mohd Azrin@ Captură YouTube@Antena 3 CNN

Dr. Vlad Ciurea spune că există momente în care ni se blochează creierul.

Prof. dr. Vlad Ciurea susține că anxietatea blochează creierul, așa că trebuie să încercăm să scăpăm de această frică, mai ales atunci când mergem la medic pentru un diagnostic.

„În momentul în care ne este frică și avem anxietate, creierul nostru parcă se blochează. Anxietatea blochează tot. Unul din elementele grele ale creierului este această frică. Dacă intri în frică, panică toate procesele cerebrale se blochează. Trebuie să nu intrăm în această frică.

Până la urmă, de multe ori nu mergem la doctor de frică, dar de frica rezultatului pe care l-am putea afla. În psihiatrie, de exemplu, de foarte multe ori se spune că e mai bine ca psihiatrul să nu aibă halat, pentru că acesta inhibă pacientul în gândire și în comportament. E bine să fii friendly, cât mai apropiat de el, îmbrăcat cât mai casual, să discuți cât mai apropiat de pacient.

În orice caz, contează enorm de mult vorba față de pacient, discuția, încrederea și curajul să-l privești continuu în ochi. Poți să-i dai exemple din apropiere și atunci i-ai câștigat încrederea, dacă vrei să obții rezultate. Şi răbdare multă", a spus prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.

Dr. Vlad Ciurea: Medicina nu se face cu ceasul

Totodată, neurochirugul a vorbit și despre timpul alocat unei consultații.

„Medicina nu se face cu ceasul, nu se poate să pui ceasul să sune după 20 de minute. Într-adevăr, dacă ai un pacient pe care îl cunoști foarte bine și a venit la un control, are un istoric medical în spate, da, să zicem că poate dura 20 de minute consultul.

Dar un pacient care intră pe ușă prima dată poate să stea și o oră, pentru că tot mai are câte ceva de spus. Mesajul e foarte simplu: lăsați-l pe om să vorbească, să vorbească cât mai mult, să povestească ce își mai aduce aminte. Deci aceasta este adevărata medicină. Şi orice întrebare este bună, mai ales că în ziua de astăzi, mămicile lucrează până duminică seara sau sâmbătă seara și luni se duc la cezariană.

Deci e o stare de stres, copilașul acela iese de la început cu probleme de stres, sunt foarte multe prematurități în ziua de astăzi și, atunci, întrebarea este unde se întâmplă acest declic?  Lumea este suprasolicitată. Relația dintre medic și pacient este foarte importantă şi bolnavul trebuie să aibă încredere în doctor.

Pacientul trebuie lăsat să vorbească, el însuși să furnizeze datele, iar acea povestire, anamneză, cum îi spunem noi medicii, este foarte importantă. Practic 50% din diagnostic este formulat din cuvintele pacientului", a mai explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel