În perioada 26-28 septembrie 2014, a avut loc cel de-al doilea congres al asociaţiei Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM).
Cu această ocazie, au fost operate o serie de modificări la Statut cu scopul de a creşte eficienţa Alianţei în îndeplinirea nobilului său scop, Restaurarea Monarhiei Constituţionale în România.
Prin strategia adoptată, ANRM şi-a asumat o atitudine rezervată faţă de toate acele idei care nu sunt de natură să conducă direct la rezultatul dorit: de exemplu, convocarea de referendumuri în afara procedurii de reformă constituţională. ANRM se pronunţă pentru constituirea Parlamentului României în Adunare Constituantă sau pentru o procedură de revizuire a Constituţiei existente care să aibă drept scop pe deplin asumat schimbarea formei de guvernământ.
Despre toate aceste subiecte, istoricul Filip-Lucian Iorga a explicat mai multe lucruri în exclusivitate pentru DC News.
DC News: Care au fost principalele probleme dezbătute în cadrul congresului ANRM?
Filip-Lucian Iorga: În primul rând, trebuie spus că se simțea nevoia unei mai bune coordonări a activităților monarhiste. ANRM este o treaptă superioară de organizare unde au loc activități educative sau întâlniri de prezentare a istoriei monarhiei. Dincolo de idealul restaurării monarhiei, sunt și alte dorințe pe care ANRM le-a exprimat. De exemplu, consimțirea zilei de 10 Mai ca sărbătoare națională. Chiar dacă 1 Decembrie rămâne zi națională, 10 Mai poate fi sărbătoare națională și poate chiar zi liberă, așa cum se întâmplă și în alte țări. 10 Mai este Ziua Independenței, indiferent de faptul că a fost asociată, în perioada monarhiei, cu Casa Regală. Este puțin ciudată că noi nu o sărbătorim cum se cuvine.
Mai este o problemă legată de stema națională pe care nu figurează coroana de oțel a Regelui Carol I... Coroana nu este atât semnul formei monarhice de guvernământ, cât semnul suveranității. Sunt foarte multe țări care au coroana pe stemă, cum ar fi Rusia, Bulgaria, Polonia, Serbia și așa mai departe.
De asemenea, se militează și pentru revizuirea Constituției, mai precis a acelui articol care interzice revizuirea formei de guvernământ. Poate românii, la un moment dat, vor dori să revină la monarhie sau poate vor vrea să aibă o altă formă de guvernământ. Nu poți să interzici acest lucru în Constituție. Este o îngrădire a democrației.
Un alt lucru important de menționat este faptul că ANRM se va ține departe de politică. Nu va susține niciun candidat la prezidențiale. Monarhia nu are legătură cu niciun partid, ci are legătură cu tradiția, istoria, identitatea națională, dar și cu echilibrul pe care l-ar putea aduce țării.
Mai este un lucru la care eu țin foarte mult: trebuie să fim foarte atenți la ce-și doresc românii și trebuie să fim rezervați la diversele voci care vorbesc de un referendum. Un referendum nu se face când un politician sau altul își aduce aminte de monarhie. Românii trebuie să fie informați și să știe ce a însemnat monarhia. Dacă sondajele vor spune că monarhia are mult peste 50%, abia atunci ANRM și alți adepți ai monarhiei vor milita pentru un referendum. Altminteri... nu este decât o altă diversiune.
DC News: Care ar putea fi strategia monarhiștilor cu privire la o procedură de revizuire a Constituţiei existente?
Filip-Lucian Iorga: La un moment dat, Constituția va fi revizuită și cred că trebuie mai pe larg discutat acest subiect. Dincolo de faptul că ANRM nu face parte dintr-un partid, cred că trebuie să aibă loc o discuție la nivel național pentru a repara lucrurile care nu funcționează la prezenta Constituție. Este vorba și despre raporturile dintre instituțiile statului, sunt multe lucruri de reparat. Dacă peste 10-20 de ani, vor fi 90% monarhiști, cu Constituția actuală, nu se poate respecta voința poporului în mod democratic. Noi trebuie să avem grijă de democrație și să remediem această greșeală. Trebuie să existe discuții cu toate partidele mari și sper că va exista susținere din partea lor. Sunt oameni deschiși acestor subiecte în toate forțele politice. Se poate face o discuție calmă și coerentă. Repet: nu este vorba despre restaurarea monarhiei în acest moment, ci despre remedierea unei prevederi anti-democratice.
Personalități care au luat cuvântul la congresul ANRM
Ziua de 28 septembrie a însemnat primirea onorantei vizite a câtorva dintre personalităţile invitate să facă parte din acest for. Astfel, au luat cuvântul în faţa participanţilor, la invitaţia copreşedintelui ANRM, dna Marilena Rotaru, jurnalistul Mircea Carp, prof. dr. Nicolae Constantinescu, Dinu Zamfirescu, scriitorul Cristian Bădiliţă, Ion Andrei Gherasim, istoricul Filip Lucian Iorga. Mesajele oaspeţilor au fost cutremurătoare, fiecare având motive personale întemeiate pentru care susţine monarhia ca singura soluţie morală pentru viitorul României.
Membri în Consiliul de Onoare al ANRM
În cele ce urmează, vă prezentăm membri în Consiliul de Onoare al ANRM: Doina Cornea, Flavia Balescu și Rodica Coposu (surorile lui Corneliu Coposu), Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Dan Grigore, Mircea Carp si Gabriela Carp, Oana Pellea, Dorel Vișan, Dinu Zamfirescu, Carmen Tănase, Lucia Hossu-Longin, Nicolae Noica, Monica Pop, Nicolae Constantinescu, Andrei Dimitriu, Cristian Badilita, Mihai Ricci, Filip-Lucian Iorga, Ion Andrei Gherasim, George Tzipoia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci