Numele Monicăi Macovei este tot mai vehiculat în ultima vreme când vine vorba de alegerile prezidențiale. Europarlamentarul PDL pare să își pregătească o candidatură ca independent la scrutinul de la finele lui 2014, însă rămâne de văzut cât de important va fi rolul său în economia prezidențialelor. Până atunci, DCNews vă prezintă câteva calcule politice legate de o posibilă candidatură a Monicăi Macovei pentru Cotroceni.
Monica Macovei a cerut să fie inclusă în cercetările sociologice realizate în cadrul ACL pentru desemnarea prezidențiabilului Dreptei, însă nu a fost însă luată în seamă de conducerea Alianței. Mai mult, ea nu a putut lua cuvântul în cadrul Convenției Naționale a PDL, deși i se promisese un loc în program.
În aceste condiții, susținătorii Monicăi Macovei s-au mobilizat și încearcă lansarea acesteia din postura de independent în cursa pentru Palatul Cotroceni. Dovadă stă campania puternică de susținere a fostului ministru al Justiției, pornită deja în mediul online (reclame, blog, rețele de socializare etc.).
De asemenea, echipa europarlamentarului ar pregăti o campanie pentru strângerea celor 200.000 de semnături necesare unui candidat independent la prezidențiale.
Potrivit unor surse, Monica Macovei ar urma să își anunțe candidatura la prezidențiale în data de 4 august. Până atunci, vă prezentăm câteva calcule politice legate de candidatura independentei Macovei.
Plecarea din PDL ar ajuta ACL
Pentru ACL pare mai benefică o despărțire de Monica Macovei și o candidatură independentă a sa, decât continuarea în PDL și producerea unor tensiuni de acest fel. Marea alianță de Dreapta s-ar delimita și mai mult de Traian Băsescu și de un personaj văzut de mulți ca principalul responsabil pentru eșecul referendumului din vara lui 2012.
Jocuri de culise favorabile lui Ponta
Voluntar sau nu, prin acțiunile din ultima vreme, europarlamentarul PDL pare să facă jocurile PSD-ului și ale lui Victor Ponta.
Dacă Monica Macovei rămâne în PDL și continuă să atragă atenția publică asupra sa, poate aduce ACL prejudicii electorale importante, iar principalii beneficiari ar fi PSD și Victor Ponta. Europarlamentarul le aduce aminte românilor votanți că din marele partid de Dreapta face parte unul dintre pilonii importanți ai rămânerii lui Traian Băsescu la Cotroceni după 29 iulie 2012 și ar putea atrage antipatia față de ACL a celor 7,4 milioane de cetățeni care au votat la referendum pentru demiterea președintelui.
În aceste condiții, rămâne de văzut cum va gestiona președintele PDL, Vasile Blaga, o situație delicată pentru formațiunea pe care o conduce. Va avea Blaga curaj să o excludă din PDL pe Monica Macovei sau va accepta situația și va risca să piardă capital electoral important pentru ACL?
Macovei ar putea beneficia de eliminarea lui Iohannis
În situația în care va îndeplini condițiile necesare candidaturii ca independent, Monica Macovei ar putea beneficia de eventualul scenariu catastrofal pentru ACL.
Dacă prezidențiabilul Klaus Iohannis ar primi un verdict nefavorabil din partea ICCJ după 25 septembrie - termenul limită de înscriere a candidaturilor, marele partid de Dreapta ar rămâne fără candidat la alegeri. Astfel că, Monica Macovei își poate face calcule ca ea să adune voturile electoratului de Dreapta.
Problema pentru Macovei, în cazul acestui scenariu, este că europarlamentarul PDL este văzut de cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu drept unul dintre principalii vinovați pentru eșecul referendumului. Deci Monica Macovei ar pleca din start cu un handicap de 7,4 milioane de gânduri negative la adresa sa, ca să nu spunem cu un handicap de 7,4 milioane de voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci