Datorită unei lipse de proceduri legislative, şoferii care îşi reînnoiesc permisul nu mai trebuie să facă vizita medicală, dacă îşi depun actele înainte de expirarea vechiului permis. Aceste fapt are implicații majore asupra siguranței rutiere, deoarece, potrivit specialiștilor, aproape jumătate din posesorii permiselor de conducere nu ar trece un examen oftalomogic.
Autor: Sava Andreea
Jumătate dintre cei care şofează acum pe şosele patriei nu ar mai primi permis de conducere dacă ar fi supuşi unui examen oftalmologic, susţin medicii specialişti. „Cel puţin un sfert dintre cei care conduc în prezent sunt semiorbi, adică au probleme oftalmologice grave, iar un alt sfert nu s-ar încadra în baremele medicale pentru obţinerea permisului. Am convingerea că 80 la sută dintre accidentele rutiere care nu au la bază alcoolul sau viteza excesivă se produc din cauza faptului că oamenii aceia pur şi simplu nu au văzut. Nimeni nu face însă examinări oftalmologice după accidente rutiere grave, care, aparent, nu au nici o justificare logică”, spune dr.Monica Pop, director al Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. Aceasta a explicat că un om care vede bine cu un ochi şi prost cu celălalt, de exemplu, obţine o imagine neutră, prin suprapunerea celor două imagini diferite.
Față de cele relatate, în acest weekend, la Călugăreni, județul Giurgiu, un bătrân s-a ales cu zgârieturi şi o sperietură pe cinste. În sensul giratoriu un şofer cu o dacie albă a intrat în biciclistul care circula regulamentar. Întrebat, şoferul a declarat că nu vede cu un ochi, conduce de mult timp şi pâna astăzi nu a fost implicat în accidente rutiere. Şoferul a scapat nepedepsit şi nu părea să realizeze că cea ce a facut îi putea pune viaţa în pericol nu numai lui dar si celor cinci persoane care se aflau în autovehicul, lucrurile ar fi stat poate altfel dacă în locul bătrânului lovit şi aruncat de pe bicicletă s-ar fi aflat tirul din spate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News