Comisia juridică a dat marţi raport de admitere proiectului iniţiat de Guvern privind implementarea şi operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu la alegerile europarlamentare din luna mai.
"Ordonanţa 6/2019 s-a dat pentru a putea implementa sistemul informatic de monitorizare a votului multiplu, sistem pe care noi l-am prevăzut în pachetul legislativ de anul trecut, numai că a fost suspendată aplicabilitatea lui, întrucât a fost contestat de domnul preşedinte la Curtea Constituţională. Astfel a fost necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a putea folosi acest sistem şi pentru a putea asigura de către AEP, împreună cu STS-ul, aplicaţia echipamentelor şi serviciilor informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Ca noutate, întregul proces electoral şi de numărare a voturilor va fi înregistrat audio-video tocmai pentru a preveni fraudele electorale în cadrul secţiilor", a explicat Vajda Zsombor, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, la dezbaterile din comisie.
Vezi și: OUG 7. Lazăr, reacție fulger: Aviz negativ, evident!
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va semnala, în esenţă, dacă persoanele care se prezintă la urne au acest drept şi dacă acestea figurează că şi-au mai exercitat acest drept la acelaşi scrutin.
"Pentru a evita situaţiile în care din cauza unor erori de înscriere a datelor personale ale alegătorilor în SIMPV, aceştia ar fi privaţi în mod nejustificat de exercitarea dreptului de vot, prin prezentul proiect se propune, având în vedere şi Decizia BEC nr.79/25.10.2016, ca în cazul în care sistemul informatic semnalează posibile tentative de vot multiplu, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare să asigure verificarea acestei semnalări, precum şi sesizarea organelor competente, potrivit procedurii stabilite prin decizie a BEC. În plus, alegătorul aflat într-o astfel de situaţie va trebui să dea o declaraţie potrivit căreia nu şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin", potrivit expunerii de motive.
Vezi și: CNA, anunț. Când începe campania electorală pe tv și radio. "Este interzis!"
La alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019, fiecare partid politic, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţă politică şi candidat independent utilizează pentru finanţarea campaniei electorale câte un singur cont bancar, mai indică proiectul. Membrii Comisiei juridice au respins un amendament propus de senatorul USR Edward Dircă, care prevedea eliminarea unui text referitor la posibilitatea ca partidele politice să folosească subvenţia primită de la stat în timpul campaniei electorale.
"Apreciem că aici s-ar crea o discriminare faţă de candidaţii independenţi care folosesc o anumită sumă de bani, suma aceasta este restricţionată, este în raport de salariul minim pe economie şi dacă partidele politice ar folosi această subvenţie în acest scop toate celelalte persoane ar fi discriminate, persoane care nu au aceşti bani la dispoziţie", a susţinut Dircă.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2019 va fi dezbătut în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.
Vezi și: Tudorel Toader, raport de activitate, după doi ani de mandat - Document
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News