Editura Academiei de Studii Economice a publicat volumul al doilea al Monografiei statistice care cuprinde 100 de promoții de absolvenți ai acestei instituții de învățământ superior. Lucrarea coordonată de Nicolae Istudor îi are ca autori pe Dumitru Miron, Emilia Gogu, Alexandru Isaic-Maniu și Ion Vorovenci.
Publicitate
Cartea este dedicată absolvenților, studenților și urmașilor acestora, a scris în ”Cuvântul înainte” al volumului coordonatorul lucrării, rectorul Nicolae Istudor.
La fel ca și în cazul primului volum, bogatul material în care sunt prezentate promoțiile de absolvenți ai Academiei de Studii Economice este structurat în funcție de etapele istorice pe care le-a parcurs universitatea, având ca principale puncte de reper schimbările de sistem social-politic prin care a trecut și tabloul educațional românesc (prima perioadă este cuprinsă între anii 1913-1948, cea de-a doua începe cu anul 1948 şi se suprapune perioadei economiei socialiste planificate, iar a treia perioadă începe cu anul 1990 și se continuă până în prezent).
Iată ”Cuvântul înainte” scris de rectorul Nicolae Istudor în deschiderea celui de-al doilea volum al monografiei:
”O universitate care își asumă misiunea și o transpune cu succes în viață este aceea care creează și diseminează cunoaștere avansată, acționează drept spațiu de manifestare neîngrădită a ideilor îndrăznețe și a inițiativelor care pot conduce la transformări remarcabile și relaționează eficient cu comunitatea căreia îi aparține, scrie profesorul Nicolae Istudor. Cu o existență de peste un secol, Academia de Studii Economice din București și-a găsit un loc inimitabil în peisajul profesional și științific național, european și internațional, oferind cele mai adecvate condiții pentru optimizarea efectelor de antrenare generate de armonia între membrii comunității sale universitare.
În cei 107 ani care au trecut de la fondarea universității noastre, un rol esențial a revenit numeroaselor generații de studenți care, după absolvirea programelor noastre de studii universitare, au devenit valoroși specialiști în domeniul economiei, confirmând calitatea permanent înaltă a pregătirii obținute în amfiteatrele noastre. Adăugându-se la tezaurul de lucrări pe care le-a inițiat conducerea actuală a universității, în care sunt surprinse cele mai diverse fațete ale trecerii universității noastre de la o idee „căreia îi venise vremea” la o indiscutabilă stare de fapt, acest volum, rodul efortului dedicat al unui grup de experți care prețuiesc memoria noastră instituțională, prezintă cele mai relevante informații cu privire la cele peste 100 de promoții de absolvenți ai programelor de studii oferite de către Academia de Studii Economice din București.
Și din acest volum rezultă argumentat că, în întreaga perioadă de funcționare a universității noastre, una dintre preocupările principale ale tuturor actorilor săi relevanți (conducerile universității și cele ale facultăților și catedrelor/departamentelor, membrii individuali ai personalului didactic și de cercetare, asociațiile profesionale, dar și cele de tip sindical ale studenților, cadrelor didactice sau ale personalului non-didactic) a fost „înarmarea” absolvenților cu un stoc important de competențe și aptitudini cognitive astfel încât aceștia să poată deveni personalități autentice în peisajul societal. Informațiile cuprinse în acest volum atestă perenitatea tradiției noastre academice, susținute de argumente cum ar fi: calitatea procesului de selectare a celor mai valoroși dintre candidații la sesiunile de admitere organizate; structura modernă și conținutul vizionar al programelor de studii oferite; deontologia ireproșabilă a cadrelor didactice și înclinația studenților către un studiu temeinic și acumulare solidă de elemente ale cunoașterii avansate.
Din paginile pline de informații ale acestui tom rezultă cu claritate atuurile competitive pe care absolvenții programelor noastre universitare le-au avut în vedere când au optat pentru noi, le-au consolidat pe parcursul studiilor și le-au îmbogățit cu experiența practică acumulată după absolvire. Evidențele empirice pe care se bazează ideile cuprinse în această lucrare confirmă faptul că printre aceste atuuri s-au aflat permanent puncte tari cum ar fi: tradiția profesională, culturală și civică cu ajutorul căreia ASE a rămas o organizație bazată pe cunoaștere și un promotor al valorilor democratice; prestigiul național și internațional al universității dus mai departe cu fiecare dintre promoțiile de absolvenți; capitalul uman acumulat în decursul timpului și valorificat pentru fiecare dintre generațiile de studenți; viziunea și misiunea permanent îndrăznețe, puse în centrul tuturor activităților universității; memoria instituțională bogată, care a consacrat un adevărat brand cu care absolvenții noștri se mândresc și la a cărui consolidare contribuie permanent.
La fel ca și în cazul primului volum, bogatul material în care sunt prezentate promoțiile de absolvenți ai Academiei de Studii Economice este structurat în funcție de etapele istorice pe care le-a parcurs universitatea noastră, având ca principale puncte de reper schimbările de sistem social-politic prin care a trecut și tabloul educațional românesc (prima perioadă este cuprinsă între anii 1913-1948, cea de-a doua începe cu anul 1948 şi se suprapune perioadei economiei socialiste planificate, iar a treia perioadă începe cu anul 1990 și se continuă până în prezent).
Din primul capitol, cititorul acestui volum poate lua notă nu doar de complexitatea informațiilor cu privire la componența promoțiilor de absolvenți ai universității noastre, ci poate găsi și o structurare minuțioasă a acestor promoții, autorii folosind o serie de vectori analitici cum ar fi: anii de studii și specializările pe care le-au urmat; locul nașterii și naționalitatea; apartenența religioasă; studiile preuniversitare absolvite. Pe lângă valoarea documentară indiscutabilă, acest volum reprezintă și rodul unei cercetări statistice de cea mai înaltă calitate, conținând serii de date utile pentru cercetarea specializată viitoare.
În cel de-al II-lea capitol se oferă cititorilor un tablou analitic relevant și de foarte bună calitate care are ca subiect principal performanța universitară exprimată de autorii studiului prin tabloul sinoptic al celor mai valoroși absolvenți ai studiilor universitare de licență (șefii de promoție) ai fiecăreia dintre promoțiile trimise de către Academia de Studii Economice către economia și societatea românească, dar și internațională. Autorii vor să transmită mesajul că universitatea noastră și-a prețuit întotdeauna valorile, le-a înscris în cartea sa de aur și le aduce un prinos de prețuire cu fiecare ocazie importantă. Lectura listei șefilor de promoție, coroborată cu profilurile profesionale, științifice și civice ale acestora, permite constatarea că cei plasați la cel mai înalt nivel al excelenței universitare și-au păstrat aspirațiile și înclinația spre performanță și ulterior absolvirii, devenind personalități ale științei economice și ale culturii de specialitate, poziționându-se pe locuri de frunte, onorante, în ierarhiile academice și societale. Trebuie subliniat faptul că foarte mulți dintre șefii promoțiilor de absolvenți ai ASE au devenit valoroase cadre didactice ale universității noastre, precum și ale altor universități din țară și străinătate, dintre aceștia selectându-se în decursul anilor rectorii, prorectorii, decanii sau șefii de catedre/directorii de departamente.
În capitolul al III-lea este realizat un foarte bine documentat demers analitic cu privire la evoluția numărului absolvenților programelor de studii postuniversitare, studii aprofundate și de masterat, oferindu-se un tablou complet al dinamicii, structurii și aspectelor de natură calitativă ale acestui nivel superior de pregătire universitară gestionat de către universitatea noastră. Sunt foarte bine selectate elementele relevante referitoare la cadrul legal care a stat la baza organizării și funcționării acestor programe de studii universitare, se oferă informații complete cu privire la procedurile de admitere și este oferit tabloul complet al absolvenților acestui gen de programe de studii. Merită apreciate aspecte cum ar fi: coerența analitică; nivelul foarte ridicat de rigurozitate și robustețe metodologică; bogăția de informație pusă la dispoziția cercetătorilor; combinația echilibrată între descriere și analiză, precum și între analiza de detaliu și sinteza conclusivă.
În capitolul al IV-lea al acestui volum se regăsește un foarte bine realizat tablou analitic dedicat formei celei mai avansate de pregătire universitară, cea oferită de programele de cercetare doctorală. Cititorul ia notă de faptul că Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale a fost acreditată încă din primii săi ani de funcționare să asigure și acest ciclu de studii, oferind posibilitatea ca un foarte mare număr de tineri dedicați cercetării să își vadă încununate demersurile științifice cu titlul de doctor în economie. Valoarea specială a acestui capitol constă în faptul că acesta conține întregul cadru reglementar și instituțional aferent programelor de doctorat și frământările prin care a trecut această componentă a formării de nivel academic. Complementar acestui laborios studiu, în cel de-al V-lea capitol regăsim lista tuturor celor care au urmat astfel de programe de studii și a celor care au obținut titlul științific de doctor la finalul unor cercetări de valoare autentică. În aceste două capitole referitoare la studiile de doctorat, lucrarea ne oferă informații cu privire la personalitățile profesionale și științifice care au fost conducători de doctorat în cadrul universității noastre, la temele care au fost abordate în cadrul tezelor de doctorat care au obținut girul științific al numeroaselor foruri de specialitate, la cetățenii străini care au urmat doctoratul la ASE și au dus pe toate meridianele globului faima școlii românești de economie.
Lucrarea conține două capitole – cel de-al VI-lea și cel de-al VII-lea – dedicate componentelor asociative, culturale, sportive și sociale ale procesului educațional. Din paginile dedicate acestor capitole se poate lua notă de complexitatea tabloului educațional oferit de către Academia de Studii Economice, de continuitatea preocupărilor în direcția funcționării unor puternice asociații studențești, care au reprezentat pentru mulți absolvenți adevărate școli în care au acumulat abilități de reprezentare și conducere a unor colective complexe, de preocuparea constantă a conducerilor ASE de a pune la dispoziția studenților elemente de bază materială favorizante pentru activitățile culturale, artistice, sportive sau de petrecere a timpului liber. În această parte a lucrării cititorul regăsește valoroase informații cu privire la cadrul reglementar facilitant pentru aceste componente ale vieții universitare, utile elemente de tablou extracurricular, mecanisme și structuri organizaționale operaționale la diversele momente, paleta celor mai reprezentative repere temporale definitorii pentru această parte a vieții universitare, intenții viitoare cu privire la acele aspecte ale pregătirii universitare care conferă competențe transversale și care le oferă absolvenților un valoros activ, și anume atitudinea corectă față de provocările societății în care trăim.
Prin adăugarea celui de-al VIII-lea capitol, consacrat personalităților profesionale, științifice, culturale sau cu contribuții deosebite în plan instituțional, național și internațional, lucrarea capătă și mai multă rotunjime analitică și metodologică, acoperă și alte fațete definitorii pentru o universitate importantă din tabloul educațional românesc cum este ASE și întregește baza informațională oferită, permițând o mai bună înțelegere a ceea ce reprezintă cu adevărat Academia de Studii Economice. Cititorii vor putea cunoaște personalitățile care au primit din partea universității noastre cele mai prestigioase premii și distincții academice (Titlul onorific de Doctor Honoris Causa; Diploma Meritul universitar cu medalie de aur „Virgil Madgearu”; Diploma Meritul universitar „Virgil Madgearu”), acestea devenind membre ale comunității universitare și ducând pe toate meridianele planetei mesajul nostru de parteneriat structurat și excelență academică.
Privind în ansamblu acest tom, trebuie subliniat faptul că efortul analitic la care au procedat autorii are o ridicată coerență a ideilor și a metodelor de cercetare, se înscrie atât pe axa timp, cât și pe cea sectorială și tematică, este bine gestionat metodologic și furnizează utile și valoroase informații pentru toți cei interesați de problematica abordată.
Consider că prin acest al doilea volum al lucrării Monografie statistică a ASE. 100 de promoții de absolvenți – care își propune să ofere un plus de informații cu privire la entitatea complexă pe care o reprezintă Academia de Studii Economice –, se face încă un pas în direcția ilustrării trecutului și prezentului unei universități cu o bogată tradiție, dar mereu modernă, o familie academică unită, compusă din valori autentice, o stare de spirit favorabilă în permanență excelenței și colecția de factori care ne îndeamnă să fim și mai performanți”, a concluzionat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu