Monopolul Google sub asediu: Victorie istorică în lupta antitrust din SUA

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Google are un monopol ilegal pe căutări, constată un judecător american, scrie Reuters.

Un judecător american a decis, luni, că Google a încălcat legea antitrust, cheltuind miliarde de dolari pentru a crea un monopol ilegal și a deveni motorul de căutare implicit la nivel mondial. Aceasta este prima mare victorie pentru autoritățile federale care atacă dominația pieței Big Tech.

Decizia deschide calea pentru un al doilea proces, care să determine posibilele soluții, inclusiv o posibilă divizare a companiei-mamă Google, Alphabet. O astfel de măsură ar schimba semnificativ peisajul publicității online, dominat de Google de ani de zile.

Semnal verde pentru acțiuni antitrust agresive

Această hotărâre judecătorească oferă un impuls autorităților americane antitrust, care urmăresc agresiv Big Tech, un sector sub tiruri din întregul spectru politic. Judecătorul districtual american Amit Mehta, din Washington D.C., a afirmat că „Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul”. În prezent, Google controlează aproximativ 90% din piața de căutări online și 95% pe smartphone-uri.

Faza de „remediere” ar putea fi lungă, urmată de posibile apeluri la Curtea de Apel a Statelor Unite și la Curtea Supremă a Statelor Unite. Disputele juridice ar putea continua anul viitor sau chiar până în 2026.

Acțiunile Alphabet au scăzut cu 4,5% luni, în contextul unei scăderi generale a acțiunilor tehnologice, pe măsură ce piața de acțiuni s-a prăbușit din cauza temerilor de recesiune. În 2023, publicitatea Google a reprezentat 77% din totalul vânzărilor Alphabet.

Reacția Alphabet și perspectivele viitoare

Alphabet a declarat că intenționează să facă apel la decizia lui Mehta. „Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l facem ușor accesibil”, a spus Google într-o declarație.

Procurorul General al SUA, Merrick Garland, a numit decizia „o victorie istorică pentru poporul american”, subliniind că „nicio companie – indiferent de mărime sau influență – nu este deasupra legii”.

Miliarde plătite pentru dominanță

Judecătorul Mehta a notat că Google a plătit 26,3 miliarde de dolari numai în 2021 pentru a se asigura că motorul său de căutare este implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și astfel cota dominantă de piață. „Implicitul este un teren extrem de valoros”, a scris Mehta, explicând că chiar și un nou intrat de calitate ar putea concura doar dacă ar fi pregătit să plătească partenerilor miliarde de dolari și să-i despăgubească pentru pierderile de venituri.

Aceasta este prima hotărâre majoră într-o serie de cazuri care atacă presupusele monopoluri din Big Tech. În ultimii patru ani, autoritățile federale antitrust au dat în judecată și Meta Platforms, Amazon.com și Apple, susținând că aceste companii au menținut ilegal monopoluri. Aceste cazuri au început toate sub administrația fostului președinte Donald Trump.

Senatoarea Amy Klobuchar, democrată care prezidează subcomisia antitrust a Comitetului Judiciar al Senatului, a subliniat că sprijinul bipartizan pentru aplicarea legii antitrust este puternic. „Este o mare victorie pentru întreaga lume că aplicarea legii antitrust este vie și bine când vine vorba de concurență”, a spus ea. „Google este un monopolist rampant.”

Cazul Google este prima dată într-o generație când guvernul SUA a acuzat o corporație majoră de un monopol ilegal. Decizia marchează o etapă importantă în lupta împotriva dominanței Big Tech, promițând schimbări semnificative pentru viitorul peisajului digital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel