EXCLUSIV  Montul, afecțiunea picioarelor dată de modă. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): ”Este un factor favorizant. Are nevoie și de niște mici particularități”

FOTO: Freepik @volodymyr-t
FOTO: Freepik @volodymyr-t

Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie, la SANADOR, a vorbit despre moda care creează probleme, estetice și de funcționare, la nivelul picioarelor.

Moda pantofilor înguști și cu toc este printre factorii care au creat probleme multora dintre doamne, care se confruntă cu apariția monturilor. 

Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie, la SANADOR, a explicat în cadrul interviurilor DC News și DC Medical, ce sunt monturile, denumirea populară pentru Hallux Valgus, o afecțiune cu impact asupra vieții cotidiene.

”Montul este termenul popular care se referă la afecțiunea pe care noi o denumim științific Hallux Valgus și este o diferență între ele, pentru că nu este vorba de ceva care a crescut în plus sau o depunere de ceva, o depunere de os așa cum ai putea să te gândești când spui mont, ci este vorba despre o deformare a articulației de la baza degetului mare.

Se referă la acea deformare în care degetul mare este împins peste degetele mici pe de o parte, pe de altă parte, osul de la baza degetului mare proemină sub piele și este împins din ce în ce mai mult sub piele spre partea interioară a piciorului.

Nu este doar un deficit estetic, ci este o deformare a articulației, o deviație a articulației”, a explicat dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul SANADOR.

Moda, factor favorizant pentru apariția monturilor

Potrivit medicului, factorul favorizant principal este purtarea încălțămintei înguste și cu toc.

”Moda, care este un factor favorizant și care vine peste o mulțime... Nu face toată lumea sau nu fac toate doamnele care poartă pantofi cu vârf îngust cu toc, monturi.

Și de aceea întotdeauna acest factor favorizant are nevoie și de niște mici particularități conformaționale de gen, hormonale, pe care acționează. 

Sunt persoane predispuse. Există o predispoziție”, a completat dr. Codrin Huszar.

FOTO: Freepik @master1305

În ceea ce privește tratarea monturilor, medicul susține că metodele conservatoare sunt menite să amelioreze simptomele, intervenția chirurgicală fiind singura care corectează această problemă, cu impact asupra vieții cotidiene.

”Într-adevăr, singurul mod în care poți să corectezi problemele provocate de prezența montului, să-i oprești evoluția, să refaci forma normală a articulației și a piciorului este o operație.

Toate celelalte posibilități conservatoare sunt menite doar să amâne evoluția și să amelioreze cât de cât simptomele”, a  mai spus medicul, subliniind că ”operația depinde de cât de amplă este deformarea degetului mare, în primul rând, dacă există sau nu  modificări la nivelul degetelor mici și dacă există probleme care trebuie corectate și la nivelul mediopiciorului sau a tarsului”, a mai spus medicul ortoped.

Operația, ca durată, poate varia între o jumătate de oră și o oră și jumătate pentru un picior, în funcție de gravitatea formei.

”Dacă diformitatea nu este foarte amplă, se pot face ambele intervenții în același timp operator”, a explicat dr. Codrin Huszar.

Citește și: Afecțiuni ale piciorului ce necesită intervenția ortopedului. Dr. Codrin Huszar: "Piciorul trebuie să aibă forma aceasta arcuită pentru a funcționa ideal"

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel