Potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, emis joi dimineaţă, ”colapsul a două guverne pe parcursul a trei luni afectează negativ capacitatea de plată a datoriilor, crescând incertitudinea şi ameniţând implementarea reformelor“.
De asemenea, nici noul guvern nu inspiră încredere analiştilor de la Moody's, care consideră că „retorica obişnuită“ a forţei politice de stânga venită la guvernare, ca şi nepopularitatea măsurilor de austeritate „limitează perspectivele noului guvern de a continua reformele înaintea alegerilor“, informează Economica.net.
În pofida faptului că premierul desemnat a avut întrevederi cu delegația Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene în țara noastră, analiştii agenției de rating nu se arată optimiști.
„Paralizia politică ar face şi mai dificile condiţiile de creditare pentru guvern, care trebuie să refinanţeze 13 miliarde dolari a datoriei publice în 2012“, avertizează raportul Moody's.
Moody's crede că situaţia politică afectează bonitatea României în trei feluri: nepunerea în aplicare a reformelor structurale, care ar fi consolidat rata de creştere a PIB din România; răsturnarea, în lunile de dinaintea alegerilor, a „măsurilor de consolidare fiscală din ultimii patru ani“, precum creşterea TVA, tăierile de salarii şi a beneficiilor; descurajarea investiţiilor străine prin instabilitatea politică.
„Ne aşteptăm la o încetinire a creşterii PIB în prima jumătate a anului 2012, din cauza condiţiilor interne şi regionale“, spun analiştii Moody's. Rata de creştere a fost de 1,9% în ultimul trimestru din 2011, inferioară mediei anuale de 6,6%, din ultimii cinci ani care au precedat criza financiară globală.
Totodată, „orice măsuri care le vor contrazice pe cele de consolidare fiscală de până acum ar putea întârzia reducerea deficitului bugetar de la 5,2% în 2011 din PIB, în scopul îndeplinirii criteriilor Tratatului de la Maastricht, de 3% până în 2015“, se arată în raport.
Și descurajarea investiţiilor străine ar periclita finanţarea deficitului de cont curent (în jur de 4,7% din PIB în 2011), precum și a deficitului fiscal (în jur de 5,2% din PIB în 2011), mai arată analiștii de Moody's.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu