Morawiecki acuză Bruxelles-ul că i-a șantajat pe polonezi pentru a-l putea instala pe Donald Tusk în funcția de premier

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mateusz Morawiecki acuză Bruxelles-ul de șantajarea Poloniei în vederea înlocuirii guvernului conservator cu guvernul progresist al lui Donald Tusk.

Dacă rapoartele conform cărora Bruxelles-ul nu mai impune îndeplinirea unor etape ale statului de drept dacă Donald Tusk va deveni prim-ministru sunt adevărate, atunci electoratul polonez a fost șantajat să voteze pentru schimbarea guvernului, a susținut premierul actual Mateusz Morawiecki, potrivit RMX.

Donald Tusk, a declarat joi reporterilor la Bruxelles că, odată ce va prelua funcția de premier și va oferi asigurări Comisiei Europene că „statul de drept va reveni în Polonia”, finanțare reținută anterior va fi eliberată fără a fi nevoie de finalizarea reformelor legislative.

Tusk a vizitat Bruxelles săptămâna aceasta pentru discuții cu Partidul Popular European. El s-a întâlnit atât cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki, care a mersi, de asemenea, joi la Bruxelles pentru a participa la summitul de două zile al Consiliului European, a declarat că este „interesant” că Comisia pare acum dispusă să ofere Poloniei finanțarea care i se datorează, fără a insista asupra reformelor legislative pe care le-a cerut de la administraţia conservatoare.

El a acuzat Bruxelles-ul de „șantaj inacceptabil” cu scopul de a determina atât parlamentul, cât și pe președintele Poloniei să-l instaleze pe Tusk ca prim-ministru.

Conservatorii de la guvernare au câștigat cele mai multe voturi și locuri în noul parlament în timpul alegerilor generale din 15 octombrie, dar nu reușesc să formeze o majoritate. Acest lucru a permis partidelor de opoziție liberale și centriste oportunitatea de a forma un nou guvern și de a-l instala în funcția de lider pe Donald Tusk, candidatul preferat al Uniunii Europene.

Coaliția Civică (KO) a lui Tusk, Alianța Calea a Treia și Partidul Stângii ar avea 248 din 460 de locuri în noul parlament.

Comisia Europeană a blocat fondurile din PNRR-ul Poloniei, în valoare de 35,4 miliarde de euro, până când Varșovia va implementa etapele de referință convenite privind reforma judiciară, inclusiv legislația specifică cu privire la responsabilitatea și independența judecătorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel