Morawiecki, după preluarea mandatului de Donald Tusk: Suntem amenințați cu haosul și anarhia / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei până în acest an, aduce critici dure la adresa noului prim-ministru Donald Tusk și guvernului acestuia.

Fostul premier polonez Mateusz Morawiecki și-a exprimat îngrijorările cu privire la acțiunile noului guvern al lui Donald Tusk, acuzându-l că a subminat bazele legale ale justiției, securității și pluralismului media, scrie RMX.

Într-un mesaj video, Morawiecki a susținut că actuala majoritate parlamentară încalcă Legea Fundamentală a țării.

„Ne confruntăm cu o potențială anarhie și o lipsă de protecție pentru drepturile civile”, a declarat Morawiecki.

De asemenea, el l-a criticat pe noul ministru al culturii pentru că a modificat ilegal compoziția mass-media publică, acuzând guvernul că a ignorat legea și a tăiat semnalul de televiziune publică, privând astfel oamenii de acces la informații.

Politicianul PiS a adăugat că astfel de evenimente fără precedent nu au avut loc în Polonia de la căderea comunismului, ultima acțiune similară întâmplându-se în timpul dreptului marțial introdus de regimul comunist în 1981.

Morawiecki a sugerat, de asemenea, că agitația din jurul radiodifuzorului public TVP este o fumigenă a lui Donald Tusk pentru a ascunde problema pactului de migrație din UE. El a avertizat că Polonia ar putea fi obligată să accepte mii de imigranți ilegali sau să se confrunte cu amenzi uriașe.

„Aproape 11 milioane de polonezi au votat împotriva imigrației ilegale la referendum, mulți dintre ei nu știu că a fost acceptată de UE cu acordul guvernului polonez”, a spus el.

El a adăugat în plus că guvernul anterior PIS s-a opus acestor măsuri timp de opt ani, în timp ce guvernul lui Tusk a avut nevoie de doar opt zile pentru a le susține.

Miercuri, ministrul Culturii și Patrimoniului Național Bartłomiej Sienkiewicz a demis șefii de televiziune poloneză (TVP), radio polonez și agenția de presă poloneză (PAP). Noul management al acestor companii a fost selectat de noile consilii de supraveghere desemnate de ministru. La scurt timp după anunțul Ministerului Culturii, TVP Info, TVP3 și TVP World World Channel a oprit transmisia și au fost înlocuite cu TVP1 și TVP2.

Ulterior, siteul web al stației a picat, redirecționând către TVP.PL, iar persoanele neidentificate au intrat în clădirea sediului TVP, atacându-l pe parlamentarul PiS Joanna Borowiak.

Experții legali și avocații au subliniat că schimbările mass-media adoptate de rezoluția Parlamentului sunt ilegale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel