Rata mortalităţii cauzată de COVID-19 este diferită de la ţară la ţară şi, pe alocuri, de la oraş la oraş. Un studiu internaţional explică motivele pentru care apar discrepanţele.
În Italia, epicentrul european al pandemiei de coronavirus, rata mortalităţii la finalul lunii martie era de 11 la sută. Asta în timp ce în Germania, acelaşi virus dusese la o rată a mortalităţii de doar 1 la sută. De unde apare, însă, această diferenţă, mai ales că virusul nu pare să fi suferit mutaţii semnificative de la o ţară la alta.
Conform cercetătorilor, diferenţele apar de la modul în care se numără morţii, dar şi de la numărul de teste efectuate şi cazuri raportate.
În primul rând, se face o confuzie cu privire la termenul de "rată a mortalităţii". Şi fix această confuzie poate face ca numerele ţărilor să pară mult diferite, chiar dacă bolnavii mor în acelaşi ritm. Există, de fapt, două tipuri de rată a mortalităţii. Prima este cea legată de numărul persoanelor care mor şi au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19. A doua este legată de numărul persoanelor care au murit DIN CAUZA virusului. Practic, vorbim de numărul de persoane ucise exclusiv de virus versus numărul de persoane care au murit, dar au fost şi confirmaţi ca fiind infectaţi cu virusul (persoane cu comorbidităţi multiple).
Pentru a vedea diferenţele între aceste două terminologii, să ne gândim că 100 de oameni au fost infectaţi cu COVID-19. Zece dintre ei sunt în stare gravă şi internaţi în spital, acolo unde sunt testaţi pozitiv. Ceilalţi 90 nu sunt testaţi deloc. Doar unul moare, ceilalţi 99 supravieţuiesc.
Aşadar, dacă unele ţări îi testează doar pe cei care ajung la spital şi nu îi testează deloc pe cei cu simptome uşoare sau fără simptome, rata mortalităţii poate părea mai mare decât în ţările unde testarea se face în masă (precum Germania sau Coreea de Sud).
Astfel, se poate vedea cum numărul testelor făcute influenţează decisiv rezultatele. De fapt, lipsa testării în masă este sursa principală a discrepanţelor dintre ratele mortalităţii la nivel internaţional, explicat Dietrich Rothenbacher, directorul Institutului de Epidemiologie şi Biometrie Medicală a Universităţii Ulm, din Germania.
"Actualmente, avem o mare diferenţă între cifrele din ţări diferite. Deci aceste date nu sunt direct comparabile. Avem nevoie de un eşantion reprezentativ de persoane testate, pentru a putea avea numere valide şi comparabile", a mai explicat acesta.
Rata mortalităţii nu este influenţată, însă, doar de numărul testelor făcute. Unul dintre factorii principali este cauza morţii. Poate părea simplu la prima vedere. Dacă la momentul morţii, un pacient este infectat cu coronavirus, atunci a murit din această cauză. Dar nu e atât de simplu!
Ce se întâmplă dacă pacienţii aveau şi alte boli, să spunem astm sau cancer, care au fost accelerate de COVID-19? Sau dacă a făcut anevrism cerebral? Care ar trebui să fie cauza morţii aici?
Aceste statistici pot fi influenţate şi modificate chiar şi de la un oraş la altul, de la un spital la altul. În Marea Britanie, spre exemplu, Departamentul de Sănătate oferă zilnic informaţii despre numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus şi numărul celor care au murit zilnic din această cauză. Aici sunt incluse şi persoanele cu multiple comorbidităţi, dar care erau infectaţi cu coronaavirus. Inclusiv pacienţii cu cancer în stadiul terminal, scrie BBC.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în Germania, Italia, dar şi Hong Kong. În SUA, însă, medicii sunt mai discreţi. Asta şi pentru că Centrul de Combatere a Bolilor le cere să raporteze dacă pacientul a murit din cauza COVID-19 sau a altei boli.
Cu toate astea, indiferent ce spun medicii, dacă pacientul era infectat cu COVID-19, este trecut în statistica persoanelor ucise de COVID-19 chiar şi în SUA. Rapoartele medicale ar putea, însă, schimba cifrele peste câţiva ani, când vor fi reanalizate.
"Mă aştept ca certificatul de deces să menţioneze şi COVID-19 pe lângă alte boli preexistente. În acest moment, orice moarte a unui pacient infectat este trecută la morţi cauzate de COVID-19", a explicat Cecile Viboud, epdemiolog la Institutul Naţional de Sănătate al SUA.
Deşi cele mai multe ţări includ toate victimele din această perioadă la COVID-19, ceea ce poate duce la o supraestimare a ratei mortalităţii, există şi ţări care subestimează această rată, ascunzând practic numărul real al victimelor.
Asta se întâmplă, cu precădere, în ţările în care sistemele de sănătate sunt copleşite, iar pacienţii nu mai sunt luaţi în spitale pentru a fi testaţi şi trataţi. Un astfel de caz a avut loc în oraşul Nembro, din Lombardia. Oficial, 31 de persoane au fost ucise de COVID-19. Neoficial, însă, se pare că numărul este mult mai mare. Asta pentru că rata mortalităţii generală a fost de patru ori mai mare în acest an decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În mod normal, 35 de persoane mor în fiecare lună în oraşul Nembro. În ultima lună, însă, au fost înregistrate 158 de decese.
Astfel, stabilirea cu exactitate a ratei mortalităţii din cauza COVID-19 va trebui să mai aştepte. Există posibilitatea ca numărul real al morţilor să nu fie aflat niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci