România continuă să se afle pe primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată ridicată a mortalității infantile.
Rata naşterilor premature a fost sensibil mai mare (14%) la maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) faţă de media naţională (9-10%), în anul 2020, chiar în condiţiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări, se arată într-un studiu realizat de Salvați Copiii.
Foarte multe mame provin din grupe populaţionale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidenţa crescută a infecţiilor antenatale, a malformaţiilor congenitale intrauterine nedepistate şi a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul naşterilor cu probleme şi acutizează nevoia de aparatură medicală performantă.
"Naşterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor medical prompt şi adecvat, aceşti copii pot să nu supravieţuiască. Prematuritatea este însă şi o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calităţii vieţii copilului, creşte cererea de servicii medicale, influenţează integrarea în şcoală şi generează costuri medicale importante individuale şi pentru societate", a declarat doctorul Adriana Dan, şeful Secţiei de Neonatologie.
Suferinţa hipoxică perinatală, care poate afecta nou-născuţii, indiferent de vârsta de gestaţie şi greutate, cauzează distrugerea substanţei cerebrale şi, dacă nu conduce la deces, stă la baza unor handicapuri majore ale copilului. Câteva minute de hipoxie cerebrală pot să însemne o copilărie petrecută în spitale de recuperare. De astăzi, medicii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti vor avea la dispoziţie tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naştere, ceea ce va reduce afectarea neurologică.
"În anul 2021, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost 711 de naşteri, dintre care 76 de nou-născuţi prematur, iar 78 dintre bebeluşi au fost spitalizaţi în Terapie Intensivă. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III , având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut şi avem personal bine instruit, medici devotaţi care fac tot ce ştiu şi pot pentru salvarea vieţii celor mai mici pacienţi. Mulţumim Salvaţi Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă şi ne dorim ca împreună să putem salva cât mai multe vieţi", a declarat Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
"Mortalitatea infantilă sigur că poate reprezintă un indicator care ne ajută să ne uităm în comparaţie cu alte ţări europene, alte societăţi şi nivelul lor de prioritizare", spune Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.
Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează secţia de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE + CFM - un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG şi modernizarea reţelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.
Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă şi alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuţilor cu vârste de gestaţie foarte mici sau cu afecţiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulţi dintre aceştia fiind transferaţi de la alte maternităţi din ţară.
Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menţinând ţara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile ridicată. Aproape 10% din naşterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a naşterilor premature şi la o creştere a factorilor de risc în primii ani de viaţă.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a atras atenţia asupra necesităţii intensificării eforturilor pentru întărirea sistemului medical.
"Vom accelera programul de echipare a secţiilor de pediatrie şi de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanţarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecţionarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esenţiale pentru copiii care au nevoie de intervenţie medicală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu