Alexandru Rafila a prezentat Primului Ministru cazul de la spitalul din București unde o asistentă acuză conducerea de tratamente eronate care au dus la moartea a 19 pacienți.
Update:
În urma informațiilor din spațiul public, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) s-a autosesizat și a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicție Profesională în situația semnalată la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon” din București.
De asemenea, CMMB va oferi sprijin în demersurile inițiate de Ministerul Sănătății în acest caz.
Știrea inițială:
Alexandru Rafila: ”A apărut în presă un articol care a reclamat o serie de morți suspecte la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București care relata că în secția ATI au murit circa 20 de persoane. Ulterior am văzut și documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri, directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă ar fi fost sesizat de o asistentă. Nu cunoaștem numele asistentei de la secția de ATI care a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o substanță medicamentoasă lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese.
Mâine dimineață, corpul de control al Ministrului Sănătății va fi prezent acolo, de asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să fie prezent, deoarece vorbim de o problemă de jurisdicție profesională. Responsabilitatea revine colegiului Medicilor din București (n. strict pe partea medicală), un profesor reputat va asista împreună cu corpul de control de la Ministerul Sănătății.
În plus, în spital, managerul a impus o anchetă împreună cu alte secții care evaluează situația și dacă are legătură cu realitatea. Până acum nu putem să vorbim de niciun comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală care aparține medicilor. Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, trebuie investigate până la urmă.
Dacă acest caz a fost adus în atenția parchetelor de urmărire penală, cu atât mai bine ancheta va fi mai relevantă. Noi vom face o anchetă de natură administrativă, de natură profesională se va ocupa colegiul medicilor, și orice fel de concluzie care naște suspiciune referitoare la un tratament incorect va fi sesizată instituțiilor abilitate.”, a declarat Ministrul.
Un val de morți suspecte a fost raportat la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Antena 3 a difuzat informația, care a ajuns și la procuratură, unde există deja o sesizare depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Acuzațiile sunt grave și vizează posibila moarte a zeci de pacienți într-un interval scurt de timp. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat demararea unei anchete a Ministerului Sănătății prin intermediul Corpului de Control.
În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuțiilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.
Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.
Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu