Moș Crăciun - legenda șamanilor despre ciupercile halucinogene

moscraciunreni
moscraciunreni

În noaptea de 24 spre 25 decembrie,

Antropologul John Rush a explicat că ideea de Moş Crăciun pe care o avem în prezent a apărut cu sute de ani în urmă în Siberia și zona Arctică. Potrivit legendelor, Moș Crăciun este un şaman modern, care a consumat ciuperci halucinogene și alte plante pentru a comunica cu lumea spiritelor. Teoriile șamanilor expun ideea unui Moș Crăciun care cobora prin acoperiș cu un sac plin de ciuperci halucinogene ce erau oferite drept cadouri în lunile reci de iarnă.

"Potrivit legendelor, până acum câteva sute de ani, șamanii și preoții legați la vechile tradiții adunau o specie de ciuperci halucinogene (Amanita muscaria), pe care le uscau și le ofereau drept cadouri în timpul solstiţțiului de iarnă. Deoarce zăpada bloca ușile și ferestrele, locuințele aveau o deschidere în acoperiș, prin care oamenii intrau și ieșeau. De aici ideea că Moș Crăciun coboară pe horn", povestește cercetătorul.

Se pare că îmbrăcămintea lui Moș Crăciun, bradul și chiar așezarea cadourilor împachetate în hârtie frumos colorată are legătură cu această ciupercă roşie, cu puncte albe, care creşte în pădurile de conifere. Oamenii tăiau un brad, îl aduceau în casă și sub el puneau cadouri frumos împachetate în amintirea brazilor sub care creșteau "ciupercile magice" ce le ofereau buna dispoziție.

Referitor la reni, cercetătorii au descoperit că asemeni şamanilor, animalele preferă să consume ciupercile halucinogene găsite în pădure. Se pare că de aici a apărut ideea că renii lui Moș Crăciun zboară. Potrivit credințelor șamanice, există un spirit de origine animală care călătorea cu reni atunci când erau în transă, a susținut antropologul.

John Rush și-a motivat descoperirea prin asociere cu teoriile despre șamani, dar și prin faptul că antropologul nu poate găsi alt motiv pentru care Moș Crăciun locuiește la Polul Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel