Moș Nicolae dă startul la Sărbătorile de iarnă

Fulgii de nea se lasă așteptați. Gerul nu strânge încă năsucurile celor mici, iar poveștile cu specific hibernal nu-și mai oglindesc eroii în steluțele de gheață înflorite pe geamuri. Cu toate acestea, bucuria Sărbătorilor de iarnă se dezlănțuie o dată cu venirea lui Moș Nicolae.

Dar oare, cine este Moș Nicolae? Pe oricine am întreba, mai mult ca sigur răspunde: ”Este cel care sosește în noaptea de 5 spre 6 decembrie și-și răstoarnă sacul cu dulciuri în ghetuțele celor mici”.

Dar câți știu oare că el sosește tocmai din secolul al III-lea, de undeva din nordul Bethleem-ului, din satul Patara. Îndurerat de moartea prematură a dragilor lui părinți, tânărul copil, crescut pentru a deveni un bun creștin, își va folosi întreaga avere moștenită pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, ctitorind lângă Mira, capitala Lichiei, mănăstirea Sionului.

Un ascultător fin al învățăturilor lui Iisus, Sfântul Nicolae (biruitor de popor – în limba greacă) a rămas în memoria credincioșilor prin numeroasele sale minuni (readucerea la viață a unui corabier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugăciune și post a furtunii de pe mare, protectorul fetelor nemăritate și, în special, al copiiilor mici și scolarilor etc), pierzându-se în nemurire și fiind înmormântat la 6 decembrie 352 D.H.

Pe mapamond, Sfântul Nicolae este un adevărat ambasador al faptelor bune, iar pentru recunoașterea meritelor sale a fost investit ca patron spiritual în Olanda, Rusia, Grecia, Sicilia, Lorraine (Franța) și în multe orașe din Germania, Austria, Elveția, Italia și Belgia.

În Franța, Moș Nicolae robotea singur cu împărțirea darurilor până în 1552, dar în urma asediului orașului Metz de către Carol al V-lea, un alt personaj urât și dezagreabil apare pe străzile acestuia – Père Fouettard-, ce poartă un bici cu care încerca să pedepsească tinerii.

Astfel, Père Fouettard, înarmat cu a sa unealtă de pedeapsă, a devenit o amenințare și pentru cei mici și neascultători și în țări precum Germania – unde este întruchipat de Knecht Ruprecht, sau Olanda unde Moșul este însoțit de Black Peter sau Belgia.

Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înțelepți la Bethleem când aceștia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana își petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

Copiii din Polonia cred că darurile din noaptea de 5 spre 6 decembrie cad din stele, cei din Danemarca, că sosesc încărcate pe sanie trasă de reni, ghanezii consideră că darurile vin din junglă, în timp ce unguri dezvăluie că micile recompense pentru bune purtări sosesc din partea îngerilor.

În tradiția creștină română, copiii cuminți sunt răsplătiți cu fructe și dulciuri, pe când cei neastâmpărați primesc în dar o nuielușă de măr, care, dacă, pusă în apă va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că Sf. Nicolae "a mijlocit" iertarea celui care a greșit.

Oare câți dintre copii nu așteaptă noaptea magică cu neastâmpăr, doar, doar îl zăresc pe Moș Nicolae? Oare câți dintre ei nu păzesc momentul când Moșul începe a-și scutura barba, pentru a începe să ningă? Dar, mai ales, câți dintre cei mici, nu tremură la gândul că există riscul să primească o nuielușă în locul unor minunate daruri?

Sărbătorirea Sf. Nicolae a fost și rămâne o sărbătoare a bucuriei, atât pentru cei mari, cât, mai ales, pentru cei mici. Este o sărbătoare a încrederii, a speranței și a dăruirii unui mic rai de fericire

”La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziuă cu cât se întoarce puiu-n găoace”, zice o vorbă din  popor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel