Moschee București: Muftiul Iusuf Murat, primele explicații oficiale

Muftiul Iusuf Murat, liderul comunităţii musulmane din România, și Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, au oferit primele informații oficiale despre moscheea care se va construi în București. 

Liderul spiritual al comunității musulmane din Romania, Muftiul Iusuf Murat, a precizat în legătură cu viitoarea moschee din Capitală că nu va fi cea mai mare din Europa și că ea va avea o capacitate de circa 1.000 de persoane, relatează HotNews.

"Proiectul constă în construirea unei moschei, a unui parc pentru copii, a unei fântâni arteziene, a unui loc de abluțiune și băi. Nu știu de unde a apărut în presă informația că vor studia 6.000 de studenți la această moschee", a explicat Muftiul Iusuf Murat.

Muftiul îi aduce aminte lui Traian Băsescu: "El a căzut de acord să construiască o moschee". Victor Ponta: "Mulțumesc!"

Acesta a adăugat că dacă se va construi moscheea, va dispune și de o sală de clasă pentru maxim 20 de copii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane". 
Pe de altă parte, liderul comunităţii musulmane din România a explicat și de ce a afirmat anterior că moscheea va fi cea mai mare din Europa.
 
"Când am făcut o astfel de afirmație am vrut să evidențiez respectul pe care statul român îl are față de comunitatea turco-tătară din Europa", a declarat muftiul.

Cât despre finanțarea construcției, muftiul a declarat că este de acord cu orice propune statul român.

BOR va primi teren la Istanbul pentru o biserică ortodoxă

"Muftiul este dispus și va face demersuri în perioada următoare să renunțe la sprijinul statului turc în construirea moschei. S-ar putea să o facă din fonduri proprii și cu ajutor de la statul român", a declarat și Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, acesta precizând, totodată, că protocolul cu Muftiatul Cultului Musulman din România pentru construirea moscheei se va semna în maxim două săptămâni.

Întrebat de jurnaliști care sunt motivele care stau la baza aprobării construirii acestei moschei, Opaschi a declarat că era o datorie istorică.

De asemenea, Opaschi a explicat că Patriarhia Română va primi un teren în Istanbul, pe principiul reciprocitțăii pentru a construi o biserică creștin-ortodoxă, iar în 2004 a primit teren pentru amenajarea unui cimitir.

De asemenea, secretarul de stat pentru Culte a oferit o explicație și la întrebarea de ce nu a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care s-a dat terenul necesar construirii moscheei, precizând că Secretariatul de Stat pentru Culte nu obișnuiește să facă acest lucru și că la fel s-a acționat și în cazul terenurilor oferite altor culte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel