Ţările care participă la misiuni nucleare comune cu SUA vor deveni automat 'obiective primare' ale unui răspuns militar al Rusiei, a avertizat luni preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Vladimir Şamanov, citat de EFE.
În cadrul unei reuniuni cu ataşaţi militari străini, Şamanov a evocat participarea aviaţiei tactice a unor ţări care nu dispun de arsenale nucleare la aşa-zisa 'misiune nucleară' a Statelor Unite. Partajarea nucleară este un program creat de NATO în scopul descurajării nucleare care prevede că ţările care nu dispun de acest tip de arme îşi planifică propriile metode de stocare, de transport şi de utilizare a armelor nucleare, dar participă şi la exerciţii şi manevre pentru a-şi însuşi o eventuală utilizare a acestora.
'De ce, voi, ţări nenucleare, vă antrenaţi aviaţia cu americanii în cadrul acestei diviziuni nucleare? Nu putem să nu luăm în considerare posibilitatea că le veţi putea reechipa într-o perioadă scurtă de timp în anumite condiţii, iar americanii vă vor plasa rachete nucleare în loc de muniţie convenţională', a afirmat Şamanov. Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a avertizat în acest context că Moscova va lua în considerare această posibilitate şi că respectivele ţări devin astfel 'obiective de atac în prima instanţă'. 'Trebuie să fiţi conştienţi de acest lucru!', a adăugat el, subliniind că obiective militare europene 'vor fi incluse în mod obligatoriu în planurile noastre operaţionale'.
De asemenea, Vladimir Şamanov a reiterat îngrijorarea Moscovei cu privire la creşterea prezenţei militare a NATO în apropierea graniţelor Rusiei. 'În ţări din Europa de Est este în creştere numărul unităţilor de reacţie rapidă, sunt instalate sisteme de apărare antirachetă, aerodromuri avansate, se perfecţionează logistica transportului militar între graniţe, se creează în avans sisteme de stocare a armelor nucleare', a argumentat el.
În plus, Şamanov a menţionat că o importantă prezenţă militară a NATO persistă în regiune, în Atlanticul de Nord, în Marea Baltică până la Marea Neagră, cu manevre cu un presupus caracter antirusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News