Într-o zi și jumătate remarcabilă, Rusia s-a confruntat cu amenințarea foarte reală a unei insurecții armate, președintele Vladimir Putin jurând că va pedepsi luptătorii Wagner care mărșăluiau spre Moscova și ocupau orașe pe parcurs – înainte ca un acord brusc mediat de Belarus să dezamorseze criza, la fel de rapid cum a apărut.
Dar multe lucruri rămân incerte, experții avertizând că revolta nu va dispărea atât de repede fără consecințe pe linie, scrie CNN.
Putin trebuie să treacă prin cea mai serioasă provocare la adresa autorității sale de când a venit la putere în 2000. Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, este trimis în Belarus, aparent nevătămat, dar este posibil să fi pictat o țintă pe propriul spate zilele trecute.
Rămân multe neclarități, cum ar fi ce se va întâmpla cu rolul lui Prigojin în Wagner și războiul din Ucraina și dacă toți luptătorii săi vor fi contractați de armata Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat sâmbătă că „nu poate spune” ce poziție va avea Prigojin în Belarus. Prigojin însuși a oferit puține detalii despre acordul său de a opri avansul asupra Moscovei.
Grupul Wagner este „o companie independentă de luptă” cu condiții diferite de cele ale armatei ruse, a declarat sâmbătă, majorul în retragere al armatei americane Mike Lyons. De exemplu, luptătorii Wagner sunt mai bine hrăniți decât armata – ceea ce înseamnă că o asimilare completă ar fi dificilă.
„Acești oameni sunt loiali omului, Prigojin, nu țării, nu misiunii. Cred că avem mult mai multe întrebări la care nu se răspunde acum”, a declarat Lyons.
Pericolul nu s-a terminat nici pentru șeful Wagner, spun experții.
„Putin nu iartă trădătorii. Chiar dacă Putin spune: „Prigojin, te duci în Belarus”, el este încă un trădător și cred că Putin nu va ierta niciodată asta”, a declarat Jill Dougherty, fosta șefă al biroului CNN de la Moscova și o expertă de lungă durată în afacerile rusești.
Este posibil să-l vedem pe Prigojin „ucis în Belarus”, a adăugat ea – dar este o dilemă grea pentru Moscova, deoarece atâta timp cât Prigozhin „are un anumit tip de sprijin, el este o amenințare, indiferent de locul în care se află”.
Putin se confruntă acum și cu probleme reale. Mai mulți experți au declarat pentru CNN că, în timp ce președintele rus a supraviețuit confruntării, acum pare slab – nu numai în fața lumii și dușmanilor săi, ci și în fața propriului popor și a armatei. Acest lucru ar putea reprezenta un risc dacă există sceptici sau rivali în Moscova care văd o oportunitate de a submina poziția lui Putin.
„Dacă aș fi Putin, mi-aș fi îngrijorat că acei oameni de pe străzile din Rostov îi aplaudă pe soldații Wagner”, a spus Dougherty.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu