Federaţia Rusă a anunţat rezultatele referendumurilor din regiunile ocupate din Ucraina. Şi, după cum era de aşteptat, procentele sunt covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia. Volodimir Zelenski, dar şi SUA anunţă că aceste rezultate nu vor fi recunoscute la nivel internaţional.
Moscova afirmă că cele patru provincii din estul şi sudul Ucrainei s-au pronunţat în mod covârşitor pentru alipirea la Rusia, în cadrul unor referendumuri contestate chiar şi de unii dintre partenerii săi fideli, precum Serbia sau China.
După cinci zile de vot în condiţii contestate vehement de comunitate internaţională, referendumul pentru alipirea celor patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă s-a încheiat. Potrivit exit-poll-urilor şi a datelor preliminare furnizate de comisiile electorale colectate la Comisia Electorală Centrală de la Moscova, au votat în favoarea integrării în Federaţia Rusă 98,19 % în Zaporojie, 97,91% în Doneţk, 97,82% în Luhansk şi 96,97 % în Herson, transmite Rador.
Străinii care au monitorizat referendumurile în calitate de observatori internaţionali în cele patru regiuni au încălcat numeroase principii internaţionale legate de observarea procesului electoral şi au fost angajate în activism politic, au declarat experţi internaţionali pentru un post de televiziune. Agenţia oficială rusă de stat TASS a citat în mod regulat observaţiile unor persoane pe care le-a numit observatori internaţionali ca fiind dovada că referendumurile organizate în zonele ocupate sunt corecte şi libere. Referendumurile au fost criticate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind ilegitime şi o farsă. Oficialii ucraineni susţin că Rusia se foloseşte de aşa-numitele referendumuri de secesiune din porţiunile ocupate din cele patru regiuni ucrainene ca pretext pentru a înrola ucraineni în armata rusă.
Într-un mesaj video transmis în timpul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate de la New York dedicat subiectului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat încă o dată aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept parodii, informează AFP.
"Sunt o încercare cinică de a-i forţa pe bărbaţii ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutaţi în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor"."O astfel de anexare îl plasează pe (Vladimir Putin) într-o situaţie izolată faţă de întreaga umanitate. Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor ţărilor lumii", a adăugat el. "Cred în capacitatea dumneavoastră de a acţiona", a spus el.
Kievul nu poate purta discuţii cu Moscova după organizarea acestor referendumuri de anexare, a mai declarat preşedintele Zelenski."Recunoaşterea de către Rusia a 'pseudo-referendumurilor' ca fiind 'normale', punerea în aplicare a (aceluiaşi) scenariu ca în Crimeea şi încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul preşedinte rus", a spus Volodimir Zelenski în mesajul video difuzat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.
"Anexarea teritoriilor este cea mai brutală încălcare a Cartei Naţiunilor Unite", a adăugat el. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui, prin urmare,"să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale" pentru aceste acţiuni, sau cel puţin să fie suspendată."Ameninţările cu folosirea armelor nucleare au devenit un discurs constant al oficialilor şi propagandiştilor ruşi", a mai acuzat preşedintele Ucrainei.
Volodimir Zelenski a acuzat că Rusia va distruge diplomaţia internaţională. El a spus că reprezentanţii Moscovei nu au folosit arme în Consiliul de Securitate,"dar cu siguranţă nimeni nu va fi surprins dacă acest rol al Consiliului de Securitate al ONU se va transforma într-o zonă de violenţă din partea reprezentanţilor Rusiei", a adăugat el. Preşedintele a avertizat că este doar o chestiune de timp până când Moscova va distruge ceea ce el a numit ultima instituţie internaţională funcţională, conform dpa.
Marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina "va acţiona pentru a-şi apăra poporul" în regiunile ocupate de Moscova, care au votat marţi în favoarea anexării lor la Rusia."Vom acţiona pentru a ne proteja poporul: atât în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, în Donbas (şi de asemenea) în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov şi în Crimeea", a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, prima sa reacţie după anunţarea rezultatelor de către autorităţile pro-ruse, potrivit AFP.
Preşedintele ucrainean a mai spus în discursul său video de marţi seara că vor fi în curând veşti bune de pe front, dar nu a oferit detalii."Avansăm şi ne vom elibera pământul", a spus el, citat de Agerpres.
Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru "integritatea teritorială a Ucrainei" în cadrul "graniţelor sale recunoscute", transmite miercuri AFP.
"Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a declarat Rosemary DiCarlo la începutul acestei întâlniri.
Cu toate acestea, nu există nicio şansă ca în Consiliul de Securitate, în care Rusia are drept de veto, să se ajungă la o poziţie comună.
Statele Unite "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă "o cutie a Pandorei imposibil de închis".
"Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate", a adăugat ea."Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.
Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor" după referendumurile de anexare din Ucraina."China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina", iar "poziţia noastră" este "clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor", a spus Zhang Jun. China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu