În contextul alegerilor prezidențiale din Rusia programate pentru 15-17 martie 2024, ambasada Rusiei în Moldova a anunțat planurile de a deschide mai multe secții de vot în regiunea transnistreană.
Această decizie a stârnit controverse și reacții din partea guvernului central din Moldova, care susține că o secție de vot ar trebui să funcționeze doar în sediul ambasadei de la Chișinău.
Conform informațiilor furnizate de presa locală și citate de NewsMaker, Federația Rusă intenționează să deschidă secții de votare în localitățile Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol din regiunea transnistreană. Programul de funcționare al acestor secții este stabilit între orele 08:00 și 20:00.
Cu toate acestea, site-ul oficial al Ambasadei Rusiei în Moldova, precum și site-ul Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, indică doar o singură secție de vot care urmează să fie deschisă în Moldova pe 17 martie, și anume în clădirea ambasadei din Chișinău.
În urma acestei situații, NewsMaker a căutat un comentariu din partea Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Reprezentanții biroului de presă au citat declarațiile ministrului de externe, Mihai Popșoi, care subliniază că Moldova a permis deschiderea unei singure secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, dar doar pe teritoriul ambasadei de la Chișinău.
„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice. Dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte, acest lucru va fi contraproductiv”, a declarat ministrul de externe în luna februarie.
Această decizie a Rusiei de a deschide secții de vot în regiunea transnistreană ridică semne de întrebare în privința legitimității și respectării legislației internaționale. Mai mult, se conturează un posibil conflict diplomatic între Rusia și Moldova, în contextul în care autoritățile moldovene susțin că această acțiune nu este în conformitate cu regulile stabilite.
Alegerile prezidențiale din Rusia sunt așteptate să confirme victoria lui Vladimir Putin pentru un al cincilea mandat, dat fiind lipsa unor competitori reali și controlul asupra opoziției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci