Publicitate
Summit-ul țărilor exportatoare de gaze naturale a avut loc la Moscova în data de 1 iulie. Subiectul principal este situația resurselor energetice pe piața mondiala. Președintele rus Vladimir Putin a exprimat îngrijorarea în ce privește faptul că s-au făcut modificări în legislația unor state europene cu scopul de a impune țărilor exportatoare de gaz clauze dezavantajoase, conform 1tv.ru.
Autor: Silvestru Tatiana
În ciuda diferențelor atât între țări cât și între perspectivele acestora asupra pieței, conform aceleiași surse, statele exportatoare de gaz s-au întâlnit pentru a opune rezistență țărilor consumatoare, care au format alianțe pentru a impune propriile norme exportatorilor. Astfel a început în capitala Rusiei al doilea summit în cadrul căruia participă liderii țărilor care dețin 70% din resusele modiale de gaze naturale. Statele participante sunt: Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Rusia, Guineea Ecuatorială, Oman, Emiratele Arabe Unite și Trinidad & Tobago.
Vladimir Putin a declarat că, în cinci ani, organizația a devenit mai puternică, dar meținerea acestui statut devine o misiune din ce în ce mai greu de îndeplinit datorită presiunilor exercitate de țările consumatoare.
"În primul rând vorbim despre încercarea de a impune condiții, inacceptabile economic, pentru statele exportatore de gaze naturale. Din păcate, adepții acestei politici nu realizează că negarea normelor de bază a contractelor pe termen lung, nu numai ca va produce daune tărilor exportatoare, ci va pune în pericol securitatea energetică a țărilor beneficiare" a afirmat președintele rus.
Pentru a finanța proiecte majore pe întregul lanț de producție, ar trebui să susținem conexiunea între prețurile pentru gaz și petrol. Doar în acest mod, putem obține prețuri corecte, pentru a satisface țările care dispun de acest tip de resurse. Și noi, datorită puterii economice pe care o deținem, putem realiza acest lucru!” a declarat președintele Venezuelei, Nicolás Maduro.
Un discurs sincer a ținut președintele Boliviei, Evo Morales despre poporul care a recăpătat dreptul asupra resurselor țării, și a menționat presiunile încă exercitate asupra statului pe care îl conduce.
„ Din cele mai vechi timpuri până astazi, țara mea întampină situații în care resursele pe care le deținem sunt furate, acum, suntem pregătiți, să folosim aceste resurse pentru a soluționa problemele sociale. Țările mici, asemeni Boliviei au nevoie de susținerea noastră în ce privește tehnologia, și descoperirile științifice„ a afirmat Evo Morales.
Asfel participanții summit-ului pentru resursele de gaze naturale sunt foarte motivați. În cadrul întrunirii, a fost discutat în primul rând principiul corectitudinii, echilibrului între interesele producătorilor, exportatorilor și intermediarilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu