Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. Sâmbătă, 2 martie 2019, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moşii de iarnă".
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. Există pomenirea morţilor, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului.
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. În fiecare an, în sâmbătă de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, numită în popor „Moşii de iarnă", credincioşii fac milostenie pentru sufletele celor plecaţi în lumea veşniciei. Astfel, în toate bisericile se săvârşeşte Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru morţi, scrie crestinortodox.ro.
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. Această sâmbătă a morţilor se numeşte „Moşi", pentru că acum se pomenesc moşii şi strămoşii noştri. Sunt pomeniţi cei plecaţi dintre noi. Cuvântul „moşi" vine de la „strămoşi", şi se referă la toţi înaintaşii noştri trecuţi la cele veşnice. Acest termen ne duce cu gândul la toţi cei care au murit în Vechiul Testament, în speranţa mântuirii prin Mesia, dar şi la cei care au murit pe neaşteptate sau nepregătiţi prin spovedanie şi împărtăşanie, şi care aşteaptă de la noi rugăciuni, pentru iertarea lor.
Vezi și: Cum se face coliva. Rețetă pentru parastas
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. Pomenirea morţilor, la Moşi, semnifică faptul că întreaga Biserică nădăjduieşte că Hristos, Cel Care vine ca Judecător al celor vii şi al celor morţi, va face judecata Sa cu bunătate şi cu iubire de oameni. Biserica a ales pentru pomenirea morţilor ziua de sâmbătă, întrucât aceasta este ziua în care Hristos a sălăşluit în mormânt şi S-a pogorât la iad ca să vestească, celor ţinuţi în legăturile morţii de mult timp, izbăvirea lor prin moartea şi Învierea Sa.
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților, 2 martie. În ziua pomenirii Moşilor, credincioasele oferă pomană pentru sufletul celor plecaţi din lumea aceasta. De Moşi, femeile oferă oale cu mâncare. În unele zone ale ţării, de sufletul celui adormit se dă lapte cu orez în străchini de lut, iar în altele, tradiţionala colivă, sarmale, plăcinte şi piftie. Se oferă, împreună cu produsele, şi vasele în care sunt puse acestea.
Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 2 martie - Ocrotitorul celor căsătoriți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci