Moșii de iarnă 2020. Când pică și ce trebuie să dai de pomană

Moșii de iarnă 2020. În fiecare an, în ziua de sâmbătă de dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (Lăsata secului de carne), creștinii ortodocși își pomenesc morții. Sărbătoarea poartă numele de Moșii de iarnă sau Sâmbătă morților.

Moșii de iarnă 2020. Moșii de iarnă vor fi anul acesta pe 22 februarie și marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Moșii de iarnă 2020. În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

Vezi și: Moșii de Iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în această zi. Femeile trebuie să fie atente!

Moșii de iarnă 2020. În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Moșii de iarnă 2020. Se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii". De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel