Moşii de iarnă 2023. Cum se face coliva care se duce la biserică

Sursa foto: Facebook Colivă tradițională din grâu
Sursa foto: Facebook Colivă tradițională din grâu

Pe 18 februarie, credincioșii își amintesc de cei adormiți. În această zi, femeile pregătesc coliva pe care o duc la biserică. Iată cum se prepară...

Ingrediente

1 kg arpacaş de grâu
4,2 l apă
500 gr zahăr (sau după gust)
100 g biscuiţi (opţional)
nucă măcinată/mărunţită
nucă de cocos (opţional)
esenţă de rom
esenţă de vanilie
zahăr vanilat
sare după gust
bomboane ornament

Cum se prepară

Se spală arpacaşul în multe ape, până apa rezultată este limpede. Apa se pune la fiert cu sare, după gust, într-un ceaun. Când a dat în fiert, se pune arpacaşul şi se lasă la foc mic, potrivit bucatareselevesele.ro. Se amestecă din când în când, să nu se prindă de ceaun. Atunci când grâul este aproape fiert se adăugă şi zahărul şi se mai fierbe până ce toată zeama scade. Se lasă să se răcească bine și, apoi, se amestecă cu biscuiţi făcuţi făină, nucă măcinată sau mărunţită cu sucitorul, nucă de cocos şi arome după gust (rom, vanilie).

Vezi și: Moşii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri. Rugăciunea pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. De asemenea, de acest moment din calendarul ortodox sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Moșii de iarnă

De Moşii de iarnă, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. De asemenea, de acest moment din calendarul ortodox sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri. Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie. Se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii. 

Creștinii pot împărți și vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei decedate. În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori. Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel