Moșii de Toamnă 2022. Cum se face coliva pentru Sâmbăta Morților

Sursa foto colaj: Facebook
Sursa foto colaj: Facebook

În Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, femeile prepară coliva pe care o duc la biserică. Iată rețeta pe care ar trebui să o ai notată...

Ingrediente

- 500 g grâu decorticat sau arpacaş

- 375 g zahăr

- aproximativ 250 g nuci curăţate

- vanilie

- coaja rasă de lămâie (opţional)

- o cană şi jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiţi (dacă nu o pregătim în zile de post)

- zahăr pudră (pentru pudrat)

-  o linguriţă rasă cu sare

- puţină cacao

- bomboane, pentru ornat coliva

Cum se face coliva

Spălăm grâul în mai multe ape și îl punem într-o oală mai mare, peste care turnam apă şi-l fierbem cel puţin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă. Dăm oala jos de pe foc şi o acoperim cu un şervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-şi menţină căldură cât mai mult, scrie crestinortodox.ro.

După 4-5 ore, adăugăm zahărul şi fierbem din nou, până se leagă.Trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc şi îl lăsăm descoperit, până ce compoziţia s-a răcit. Înlăturăm coaja care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie şi nucile tăiate fin cu cuţitul, pisate sau râşnite după preferinţa.

În continuare, amestecăm uşor toate ingredientele, până se omogenizează. Compoziţia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie şi o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presăm puţin cu un carton ca să fie mai dens şi neted. Stratul de zahăr pudră se presează.

Pentru ornat, putem folosi un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puţină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane ca: drajeuri, migdale trase în zahăr şi altele, după preferinţa şi inspiraţia noastră.

Citește și:

Moșii de Toamnă 2022. Când pică, anul acesta, și ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților. Ce se împarte

Moșii de Toamnă 2022. În acest an, în Biserica Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuţi la cele veşnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moşii de Toamnă, are loc pe 5 noiembrie, conform crestinortodox.ro.

Moșii de Toamnă 2022. Termenul "moși" vine de la "strămoși" și îi are în vedere pe toți înaintașii noștri. În această zi, au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări. Tradiţia spune că este bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să muncim.

Moșii de Toamnă 2022. Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pământ. Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecată Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţa.

Moșii de Toamnă 2022. Ne rugăm pentru cei morţi pentru ca sufletul lor să ajungă, la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup. În ziua de Moşi, se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel