Moșii de vară 2021. Printre bucatele care se dau de pomană în Sâmbăta morților se numără și coliva. Iată cum prepari cea mai bună, parfumată și gustoasă colivă.
Ingrediente:
500 g grâu
1 vârf cuţit sare
1,5 l apă
250 g zahăr
300 g nucă
1 portocală (coajă rasă)
2 linguriţe scorţişoară
esenţă de rom
cca 200 g biscuiţi populari + 100 g nucă măcinată + zahăr pudră (pentru acoperit coliva)
miez de nucă (ornament)
Mod de preparare:
Curăță grâul şi spală-l în nouă ape călduţe, după care pune-l într-o oală încăpătoare. Toarnă peste el 1,5 l apă rece. Pune oala pe foc mic şi fierbe grâul până când apa este absorbită aproape în totalitate. În timpul fierberii, mişcă oala din când în când, astfel încât boabele de grâu să nu se lipească.
Citește și Moșii de vară 2021. Ce este INTERZIS să faci în ajunul Rusaliilor, e mare păcat!
După ce apa a scăzut aproape complet, adaugă zahărul şi sărea, amestecă bine şi mai fierbe coliva încă 10-15 minute sau până când apa a scăzut complet. Stinge focul şi acoperă oala. Lasă să se răcească. Adaugă miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, esenţa de rom şi scorţişoară şi frământă până când obţii o consistenţă omogenă.
Amestecă biscuiţii măcinaţi cu miezul de nucă şi îmbracă coliva. Pudrează cu zahăr pudră vanilat şi ornează coliva cu miez de nucă sau bomboane.
Tips! Ca să iasă extrem de parfumată, folosește cât mai multe esențe sau doar aceste trei ingrediente: portocală, scorțișoară și rom.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu