În fiecare an, calendarul creștin ortodox include zile speciale pentru pomenirea morților, cunoscute sub denumirea de „Moși” sau „Sâmbăta Morților”. Iată când sunt sărbătoriți Moșii de Vară în acest an!
În acest an, „Moșii de vară” sunt comemorați pe 22 iunie 2024, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, prilej de rugăciune și reflecție pentru creștinii ortodocși care au pierdut pe cineva drag. De Sâmbăta Morților, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire și parastase pentru cei adormiți. Credincioșii aduc colivă, pâine, vin și pachete cu pomană, pe care le împart după ce preotul le sfințește și le stropește cu vin.
Creștinii obișnuiesc să dea pomană, mijlocind astfel în fața lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiți. Se crede că prin acest obicei, spiritele celor decedați sunt salvate și li se iartă păcatele, spre mântuire. De regulă, de Moșii de Vară, se mai dau de pomană lapte cu orez și cireșe, pe lângă pachetele cu colivă și vin. Și pentru că sărbătoarea nu pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, oamenii aleg să împartă și sarmale, prăjituri și cozonac.
De Rusalii, se mai dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin, ceai sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se spune că aburul bucatelor calde îi "atinge" pe cei trecuți la viața veșnică. În anumite zone ale țării, acest obicei este cunoscut și sub denumirea de "aburel". Bucatele se împart abia după ce subt binecuvântate și "citite" de preot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News