Moșii de vară 2024, tradiții și obiceiuri. Ce se dă de pomană în această zi

Sursă foto: colaj Facebook
Sursă foto: colaj Facebook

Astăzi, 22 iulie, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, sunt „Moșii de vară”, prilej de rugăciune și reflecție pentru creștinii ortodocși care au pierdut pe cineva drag. 

Creștinii ortodocși marchează sâmbăta, 22 iunie 2024, înainte de Duminica Rusaliilor, "Moșii de vara", sărbătoare dedicata pomenirii morților. Cu aceasta ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

„Moșii de vară” reprezintă un moment esențial în tradiția cultului morților. Potrivit credințelor creștinilor ortodocși, sufletele morților, după ce părăseau mormintele în Joia Mare și se bucurau de libertate timp de 50 de zile, apoi se întorceau în lumea de dincolo în sâmbăta Rusaliilor, scrie crestinortodox.ro.

Pentru că oamenii își doreau ca această revenire a celor răposați să fie lipsită de incidente, făceau ritualuri menite să calmeze și să îmbuneze spiritele morților. Astfel, aceștia își decorau gospodăriile, dar și mormintele celor dragi trecuți în neființă cu ramuri de tei și organizau mese de pomenire fastuoase, obiceiuri care au persistat până în prezent.

Ce se oferă de pomană

De Rusalii, se oferă de pomană vase de lut, căni sau farfurii, toate împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.  În Bucovina, „Moșii de vară” încep încă din dimineața sâmbetei de Rusalii, când oamenii trimit aceste pomene pe la casele vecinilor. Se mai dau de pomană și lapte cu orez și cireșe, pe lângă pachetele cu colivă și vin, iar unii aleg să împartă și sarmale, prăjituri și cozonac. Totuși, ritualul de pomenire are loc în principal în cimitire. Oamenii merg din timp acolo și curăță mormintele, le decorează pentru această zi specială.

Se spune că împăcarea sufletelor morților și revenirea lor fără incidente în morminte depind de generozitatea ofrandelor și de respectarea cu strictețe a ritualului. Pentru majoritatea românilor „Moșii de vară” reprezintă o ocazie de a-și aminti de persoanele dragi pe care le-au pierdut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel