Vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a declarat că partidul va depune o moțiune simplă, dacă ministrul Adrian Câciu nu vine în fața Parlamentului, să dea explicații privind starea finanțelor.
„Vedem două partide care ar vrea să pară că sunt și în Opoziție unul cu altul, dar în același timp și guvernează împreună (...). România se împrumută 1.000 de euro pe secundă. Din această mie, doar jumătate merge în economie, cealaltă jumătate merge către cheltuieli de dobânzi și finanțări de credite care au ajuns la termen și în cheltuieli de funcționare ale statului. Să te împrumuți cu 1.000 de euro pe secundă cu 8% și să zici că totul este bine, înseamnă că ești decuplat de economie”, a spus Ionuț Moșteanu la RFI.
Acesta a anunțat o posibilă moțiune simplă la adresa ministrului de Finanțe.
„Noi l-am chemat în Parlament pe domnul ministru de Finanțe, urmează să vedem dacă va veni la Ora ministrului. Dacă nu va veni, mâine depunem moțiune simplă, pentru că trebuie să-l aducem în fața Parlamentului, trebuie să înțelegem și noi, Parlamentul, și să înțeleagă prin intermediul nostru fiecare cetățean dacă acest om, domnul Câciu, înțelege ce are de făcut și înțelege cu ce ne confruntăm. Părerea noastră este că nu înțelege”, a mai spus liderul USR, citat de Mediafax.
Adrian Negrescu, analist economic, a oferit mai multe recomandări pentru români.
„Este o perioadă plină de provocări, cu creșteri de prețuri la energie, la carburanți, la alimente. Trecem, privim vremuri tulburi în care este esențial să fim atenți pe ce ne cheltuim banii. Creșterea prețurilor ne-a mâncat deja din puterea de cumpărare, dăm mai mulți bani pentru mâncare, pentru utilități, pentru transport și servicii, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive. Războiul din Ucraina, sancțiunile la adresa Rusiei și Belarus ne vor afecta direct, așa că trebuie să fim atenți cu banii. În această perioadă, este esențial să cheltuim cu cap, pe lucrurile esențiale, și să încercăm, dacă avem de unde, să ne punem niște bani deoparte.
În lei, în euro, în dolari, este bine să ai bani măcar pentru a-ți plăti ratele, utilitățile, să ai de mâncare și întreținere măcar pentru două luni. Este esențial să evităm cheltuielile care nu sunt esențiale, să ne gândim de două ori dacă ne trebuie lucrurile pe care le vedem în magazine sau pe internet, chiar dacă sunt la promoție.
Să fim cumpătați și să evităm să cădem în capcanele întinse de cei care speculează momentul – de la cursurile umflate la casele de schimb valutar, la pseudo-afacerile cu criptomonede și creditele fără acte oferite de unele IFN-uri, care sunt adevărate capcane, au dobânzi de până la 1700 la sută. Dacă avem nevoie de bani să ne imprumutăm de la bancă, de la rude și prieteni și să evităm creditele ușor luate cu costuri ascunse.", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News