Moștenirea Anei Aslan. BCU „Carol I” a digitalizat 100.000 de documente

Foto: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Foto: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Acad. Ana Aslan a fost omagiată la 36 de ani de la trecerea în neființă. Între Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie care îi poartă numele și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” există un parteneriat.

„Pe 20 mai 2024, la împlinirea a 36 de ani de la dispariția acad. Ana Aslan, a avut loc evenimentul intitulat „Ana Aslan: Promisiunea tinereții în trup și suflet”, moment cu ocazia căruia s-a reconfirmat parteneriatul dintre Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie ce îi poartă numele și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, care a avut ca obiectiv salvarea și digitalizarea documentelor din arhiva institutului, referitoare la importanta personalitate românească, precum și inventarierea documentelor care aparțin Muzeului INGGAA.

În cadrul acestui parteneriat s-a recurs la restaurarea, clasificarea, prelucrarea și scanarea documentelor și fotografiilor aparținând institutului și muzeului acestuia. Proiectul a necesitat o muncă intensă din partea specialiștilor BCU, având în vedere faptul că documentele aveau un grad de deteriorare extrem de avansat”.

O arhivă care cuprinde patru decenii și 100 000 de documente

„Odată cu comemorarea trecerii în neființă a acad. Ana Aslan, ca un omagiu peste timp adus acesteia, am reușit, nu fără eforturi, să finalizăm proiectul de renaștere a memoriei gerontologiei și geriatriei românești și a institutului condus de domnia sa, prin revitalizarea și aducerea la cunoștința publicului a muncii acesteia și a institutului căruia i-a dedicat întreaga sa ființă. Arhiva conține documente cu privire la activitățile și cercetările profesorului și ale institutului pentru o perioadă de 40 de ani, începând cu anii ‘50, până la începutul anilor ‘90.

O mare parte a activității de cercetare și de practică medicală a Anei Aslan se poate parcurge în cele aproximativ 100 000 de documente lăsate în urma sa în cadrul institutului național care, astăzi, îi poartă numele”, a declarat Mireille Rădoi, director general al BCU „Carol I”, în alocuțiunea ținută la deschiderea evenimentului.

„Cu prilejul acestei mese rotunde, au luat cuvântul: din partea INGG „Ana Aslan”, Sergiu Pantea, managerul institutului, dr. Antoaneta Bucur, directorul medical, dr. Irina Ivănescu, dr. Cristina Ghilimei și psih. Rozeta Drăghici; din partea UMF „Carol Davila”, prof. univ. Gabriel Ioan Prada, iar din partea BCU „Carol I”, Alina Munteanu, șef serviciu Conservarea Colecțiilor, și Filica Drăghici de la Biroul de Bibliofilie Manuscrise. 

Precizăm că arhiva scanată va fi disponibilă începând cu luna iunie pe site-urile celor două instituții partenere, iar cei interesați vor descoperi peste 100 000 de documente și peste o mie de fotografii inedite ce surprind viața profesională și personală a acad. Ana Aslan.” arată un comunicat BCU Carol I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel