Un vehicul spaţial britanic va încerca să aducă pe Terra mostre prelevate de pe Marte.
Marea Britanie a câştigat un contract în valoare de mai multe milioane de dolari cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în virtutea căruia va construi un vehicul spaţial cu misiunea de a aduce pe Terra primele mostre prelevate vreodată de pe suprafaţa planetei Marte, informează Xinhua.
Sam Gyimah, ministru pentru Universităţi, Ştiinţă, Cercetare şi Inovaţie în Guvernul britanic, a anunţat că ţara sa a câştigat acest contract, vineri, după o vizită la centrul spaţial Harwell, în prezenţa lui Tim Peake, primul astronaut britanic din cadrul ESA.
Constructor, Airbus
Viitorul rover spaţial, care va avea misiunea de a se plasa pe Marte, de a preleva mostre de pe suprafaţa acestei planete şi de a le aduce apoi pe Terra în condiţii de siguranţă, va fi construit în Stevenage de compania Airbus, în virtutea acestui contract de 5,2 milioane de dolari semnat cu ESA. Roverul va recupera mostrele prelevate de un rover al NASA, Mars 2020, şi le va transfera apoi către un vehicul capabil să decoleze de pe Marte.
Acest vehicul va plasa mostrele pe orbita 'Planetei Roşii', de unde vor fi preluate şi aduse pe Terra de un alt dispozitiv spaţial. Marea Britanie este membru fondator al ESA, o organizaţie independentă de Uniunea Europeană. Potrivit jurnaliştilor de la Xinhua, statutul de membru va fi menţinut de Marea Britanie şi după ce această ţară va părăsi UE.
Agenţia spaţială britanică afirmă că sectorul spaţial din Marea Britanie reprezintă o piaţă în plină expansiune, ce aduce peste 18 miliarde de dolari economiei naţionale şi care a creat deja peste 38.000 de locuri de muncă în întreaga ţară.
Vezi şi: Viaţa pe Marte: NASA, noi dovezi de la Curiosity
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu