Mostrele colectate de NASA de pe asteroidul Bennu dezvăluie indicii esențiale despre originea vieții pe Pământ

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mostre de roci și praf colectate de NASA de pe asteroidul Bennu conțin unele dintre componentele chimice fundamentale ale vieții, potrivit unor cercetări care oferă dovezi semnificative că astfel de corpuri cerești ar fi putut furniza ingredientele primare ce au favorizat apariția organismelor vii pe Pământ.

Sonda robotică OSIRIS-REx a NASA a colectat mostrele în 2020 de pe asteroidul Bennu, o relicvă stâncoasă a unui corp ceresc mai mare, format la începuturile sistemului solar acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. Mostrele au fost aduse pe Pământ în 2023, prin intermediul unei capsule eliberate de OSIRIS-REx care a aterizat cu parașuta în deșertul Utah.

Două analize ale mostrelor au fost publicate miercuri. Un studiu din jurnalul Nature Astronomy a relevat prezența unui amestec divers de compuși organici, iar altul, publicat în Nature, a identificat minerale formate prin evaporarea apei sărate pe corpul părinte al asteroidului Bennu – un mediu umed unde chimia organică prebiotică ar fi putut evolua.

Printre descoperiri se numără 14 dintre cei 20 de aminoacizi organici folosiți pentru a forma proteine – molecule complexe esențiale pentru structura, funcționarea și reglarea organismelor vii. De asemenea, au fost identificate toate cele cinci baze azotate care constituie componentele genetice ale ADN-ului și ARN-ului din toate formele de viață de pe Pământ.

În sistemul solar timpuriu, Pământul și alte corpuri cerești au fost bombardate de asteroizi și alte fragmente spațiale care transportau apă și substanțe chimice, inclusiv compuși organici.

„Detectarea acestor componente esențiale ale vieții în mostrele de pe Bennu susține teoria conform căreia asteroizii și fragmentele lor au semănat Pământul timpuriu cu ingredientele brute ce au condus la apariția vieții”, a declarat Danny Glavin, astrobiolog la Centrul Spațial Goddard al NASA și autor principal al unuia dintre studii.

Glavin a adăugat că faptul că aceste „cărămizi chimice” ale vieții pot fi formate în spațiu și sunt răspândite în întregul sistem solar crește șansele ca viața să fi apărut și în alte locuri decât pe Pământ.

Compușii organici descoperiți conțin atomi de carbon legați de alte elemente, precum hidrogen, oxigen, azot și sulf. Toată viața de pe Pământ este bazată pe carbon și construită din astfel de compuși, inclusiv aminoacizii care formează proteinele și bazele azotate care alcătuiesc ADN-ul și ARN-ul.

„Toată biologia este alcătuită din compuși organici. Originea vieții este strâns legată de chimia organică, iar o parte din această chimie este conservată în aceste roci de 4,5 miliarde de ani”, a explicat Jason Dworkin, astrobiolog și om de știință în cadrul proiectului OSIRIS-REx.

Compușii organici descoperiți pe Bennu au fost identificați anterior și în meteoriți care au ajuns pe Pământ. Totuși, acești meteoriți puteau fi contaminați de surse terestre. Mostrele de pe Bennu, colectate direct de pe asteroid și păstrate în condiții perfecte, oferă rezultate de încredere, potrivit cercetătorilor.

Corpul părinte al asteroidului Bennu, cu un diametru de aproximativ 100 km, pare să se fi format în partea exterioară a sistemului solar și a fost distrus probabil acum 1-2 miliarde de ani. Fragmentele sale au dat naștere asteroidului Bennu și altor „grămezi de moloz” – aglomerări de material stâncos, mai degrabă decât obiecte solide.

„Apa sărată oferă un mediu în care elementele și compușii organici simpli ar fi putut interacționa pentru a forma compuși organici prebiotici mai complecși, aflați pe calea spre viață”, a explicat Tim McCoy, geolog și curator la Smithsonian Institution din Washington, autor principal al unui alt studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel