Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că vor fi intensificate negocierile cu celelalte partide în perspectiva depunerii unei moţiuni de cenzură, el afirmând că obiectivul fundamental al liberalilor în această sesiune parlamentară îl reprezintă dărâmarea actualului Guvern.
"Vom depune moţiune de cenzură, moţiunea de cenzură e şi mai aproape, vom intensifica negocierile asftel încât să mărim şansele de adoptare a unei moţiuni de cenzură. După demisia ministrului Afacerilor Europene, nu că ar fi fost pregătit acest Guvern pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE, după raportul MCV, după rezoluţia din Parlamentul European, devine din ce în ce mai evident că acest Guvern nu are capacitatea de a exercita în condiţii optime, în beneficiul României, preşedinţia Consiliului UE şi că este absolut necesară o schimbare de Guvern", a spus Orban, la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că moţiunea va fi depusă "în momentul cel mai potrivit"
"Vom discuta cu orice parlamentar din actuala majoritate guvernamentală pe care îl putem convinge că este în interesul fundamental al României să pună punct acestui regim condus de Dragnea şi de Tăriceanu, care face un rău imens României. Orice formulă de guvernare este mai bună decât actuala formulă de guvernare, cu siguranţă. Obiectivul fundamental pe care îl avem în această sesiune este să dărâmăm acest Guvern şi fie să ajungem la alegeri anticipate prin formarea unui nou Guvern, fie să încercăm negocierea unei formule de guvernare cu un sprijin parlamentar cât mai larg, care să aibă capacitatea de a exercita în bune condiţii preşedinţia Consiliului UE", a arătat acesta.
DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA PARLAMENT – 13 NOIEMBRIE 2018
Bună ziua,
Coaliția PSD-ALDE, a scris o nouă “marți neagră” în istoria României de după 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea României în Uniunea Europeană. Astăzi, Comisia Europeană și Parlamentul European au arătat clar că Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE sunt în afara valorilor europene, în afara principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcționării Uniunii Europene.
Astăzi se vede cu ochiul limpede că un clan de derbedei politici, specializați în infracțiuni, au capturat statul român și folosesc puterea obținută în alegeri nu pentru a servi interesul cetățeanului român, și pentru a-și rezolva problemele personale, și pentru a încerca să scape de consecințele infracțiunilor pe care le-au săvârșit de-a lungul carierei lor politice.
Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, rezoluția Parlamentului European arată foarte clar că Dragnea și Tăriceanu și camarila din jurul lor sunt antieuropeni și sunt împotriva Uniunii Europene, și pun în pericol toate beneficiile cetățenilor români de pe urma apartenenței României la Uniunea Europeană.
De la recomandările formulate de plenul comisiei de la Veneția, atunci când i-am avertizat și pe Dragnea și pe Tăriceanu ca suntem în ceasul al doisprezecelea, că urmează raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și rezoluție a Parlamentului European, Dragnea și Tăriceanu au continuat cu agresiunea sistematică împotriva independenței justiției, împotriva recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția și împotriva tuturor punctelor de vedere și avertismentelor exprimate de oficialii europeni.
Au demarat procedura de revocare a Procurorului General în condițiile în care recomandarea comisiei de la Veneția era foarte clară de a modifica legile Justiției și de a reechilibra mecanismul de numire, respectiv de revocare a procurorilor șefi. Au trecut pe repede înainte prin Parlament Ordonanța 92, deși punctele de vedere exprimate privitoare la Ordonanța 92 au fost critice și clare exprimate de oficialii europeni și de reprezentanții comisiei de la Veneția. Mai mult decât atât, încălcând chiar solicitarea formulată de Florin Iordache în plenul comisiei de la Veneția, și anume cererea de asistență din partea experților comisiei de la Veneția și a experților Comisiei Europene în elaborarea legislației penale și a legilor Justiției, refuzând prin votul lor, atât în Biroul permanent al Camerei cât și în plenul Camerei Deputaților, propunerea formulată de Partidul Național Liberal, și anume a ceea de a cere asistență experților Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția.
„Cine seamănă vânt, culege furtună”. Astăzi se vede clar, atât prin rezoluția Parlamentului European cât și prin raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare adoptat de Comisia Europeană, că Uniunea Europeană nu mai tolerează derapajele grave ale actualei puteri de la principiile, valorile și reglementările Uniunii Europene.
Am să citez numai câteva solicitări din raportul MCV, nou adăugate în raportul anual privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Suspendarea imediată a implementării legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvent; Revizuirea legilor Justiției, luând în considerare în integralitate recomandările formulate în cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și de Grupul Statelor împotriva Corupției; Suspendarea imediată a procedurilor aflate în derulare de demiterea și de numirea procurorilor șefi; Relansarea procesului de numire a procurorului șef DNA; Recomandarea Consiliul Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă de management a inspecției judiciare interimare. De asemenea, înghețarea intrării în vigoare a modificărilor la Codul Penal și Codului de Procedură Penală și redeschiderea procesului de revizuire a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Mai mult decât atât, pentru prima oară, necaracteristic pentru Mecanismul de Cooperare și Verificare, se face apel la asigurarea libertății mass-media, care Comisia Europeană consideră că este afectată. Acest aspect este prevăzut și în rezoluția Parlamentului European.
Tragem din nou un semnal de alarmă arătând clar că în cazul în care actuala coaliție majoritară va persista în atitudinea antieuropeană, în sfidarea sistematică a reglementărilor a principiilor, valorilor care stau la baza Uniunii Europene, a recomandărilor formulate de Parlamentul European, de Comisia Europeană, riscăm ca România să sufere de pe urma golăniei politice a celor care întâmplător se află astăzi la putere în România. Riscăm, de asemenea, ca fiecare cetățean român să sufere de pe urmă lipsei totale de rațiune a celor care ne guvernează astăzi.
(Este momentul să fie depusă o moțiune de cenzură?)
Vom depune moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură e și mai aproape. Vom intensifica negocierile astfel încât să mărim șansele de adoptare a unei moțiuni de cenzură. După demisia ministrului Afacerilor Europene, nu că ar fi fost pregătit acest Guvern pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, după raportul MCV, după rezoluția din Parlamentul European, devine din ce în ce mai evident că acest Guvern nu are capacitatea de a exercita în condiții optime în beneficiul României președinția Consiliului Uniunii Europene și că este absolut necesară o schimbare de Guvern.
(Când preconizați că ar trebui să fie depusă această moțiune de cenzură?)
O vom depune în momentul cel mai potrivit.
(Șerban Nicolae spunea că trebuie să preluăm modelul Ungariei)
În Parlamentul European au votat împotriva rezoluției parlamentarii FIDES, parlamentarii eurosceptici și extremiștii și parlamentarii din grupul socialist și grupul ALDE din România. În grupul socialist au votat în favoarea rezoluției, din care face parte PSD, 135 de deputați, doar 23 au votat împotrivă din care jumate sunt europarlamentarii reprezentând PSD. În grupul ALDE au votat pentru rezoluție 51 de europarlamentari , votând împotrivă doar 8 europarlamentari, dintre care 3 sunt ALDE de România. Deci practic toate familiile politice, normale, pro-europene, democratice, au votat această rezoluție.
E un semnal de alarmă care arată clar că în familiile lor politice PSD și ALDE sunt în afara Uniunii Europene și riscă să scoată România din Uniunea Europeană, în cazul în care nu vor ține cont de recomandările formulate de instituțiile europene.
(Revenind la moțiunea de cenzură. Veți discuta inclusiv cu cei care au fost excluși din Partidul Social Democrat? )
Vom discuta cu orice parlamentar din actuala majoritate guvernamentală pe care îl putem convinge că este în interesul fundamental al României să pună punct acestui regim condus de Dragnea și de Tăriceanu care face un rău imens României.
(Cine ar trebui să vină la guvernare?)
Orice formulă de guvernare este mai bună decât actuala formulă de guvernare. Cu siguranță obiectivul fundamental pe care îl avem în această sesiune este să dărâmăm acest Guvern și să ajungem la alegeri anticipate fie prin formarea unui nou Guvern, fie să încercăm negocierea unei formule de guvernare cu un sprijin parlamentar cât mai larg, care să aibă capacitatea de a exercita în bune condiții președinția Consiliului Uniunii Europene.
(Inclusiv un Guvern PSD?)
Partidul Național Liberal a votat împotriva oricărui Guvern constituit de PSD. Așa va vota și de acum înainte. Moțiunea de cenzură va fi depusă în momentul în care vom considera că avem numărul maxim de parlamentari din majoritatea guvernamentală care sunt dispuși să voteze moțiunea de cenzură, pentru că altfel riscăm să tragem un singur glonte pe care îl avem la dispoziție
(Aceeași majoritate trebuie să voteze și un nou Guvern chiar dacă acesta ar fi un Guvern în care avem un premier PSD? )
Cine mai rămâne lângă Dragnea și Dăncilă înseamnă că e nebun în condițiile în care este din ce în ce mai clar că Dragnea și cu camarila lui au pierdut legătura cu realitatea și nu fac altceva decât să ne îndepărteze treptat de Uniunea Europeană să pună în pericol toate avantajele României și ale cetățenilor români care decurg din apartenența României la Uniunea Europeană.
(Cei de la UDMR spun că nu pot vota o moțiune pe care nu o cunosc și că nu ați avut discuții cu domniile lor pe acest subiect )
O să avem discuții exact cum am avut discuții și până acum pe acest subiect.
(Mergeți cu o propunere de premier? )
Obiectivul nostru este acela de a obține cât mai multe voturi pentru a dărâma acest Guvern și această majoritate parlamentară care este un dezastru pentru România și care riscă să provoace practic scoaterea României din Uniunea Europeană.
(Dacă va trece această moțiune, există un exemplu de un nou Guvern? )
Suntem pregătiți în orice moment să ne asumăm răspunderea guvernării.
(Sunteți pregătit pentru funcția de premier?)
După picarea Guvernului, după ce va trece o moțiune de cenzură o să existe negocieri care sunt organizate constituțional de președintele României și se va degaja o formulă cu siguranță mai bună decât această nenorocire de Guvern care este astăzi.
Aș prefera să îmi puneți întrebări legate de conținutul acestor documente. Rezoluția din Parlamentul European și raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare care sunt niște decizii care practic demantelează toată politica majorității guvernamentale de până astăzi.
Deocamdată Partidul Național Liberal are ca obiectiv să pună punct regimului Dragnea. De altfel, am și depus primul pas, și anume demarăm procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.
(Cade Guvernul până la 1 ianuarie?)
Asta este obiectivul nostru și facem tot ce depinde de noi pentru a provoca această cădere a Guvernului.Vă mulțumesc!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu