Victor Ponta a spus la două moțiuni de cenzură precedente că votează doar dacă știe care e pasul următor, ceea ce e logic. Nu sari în gol, lăsând țara fără Guvern, să mergi două-trei luni pe varianta interimatului.
Prin urmare, ar fi logic să fie făcut mai întâi un acord politic între forțele care vor să dea jos Guvernul, care să stabilească pașii următori, cine va fi premier, deci un acord politic USR - PNL - ALDE - UDMR - Pro România, pentru că doar UDMR, ALDE și Pro România nu vor ajunge să construiască un nou guvern.
La nivel declarativ, toți sunt pregătiți pentru a vota moțiunea de cenzură, dar ce vor face apoi, în afara faptului că vor crea o vulnerabilitate națională lăsând țara în instabilitate? Până la momentul moțiunii, ar trebui negociat un premier și, eventual, portofoliile împărțite pe partide. În alte condiții, ce se va întâmpla, va ajunge Klaus Iohannis să numească un tehnocrat? Dacă președintele Klaus Iohannis va da soluția, atunci ar fi absurdă mișcarea de susținere a lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale, pentru că mutarea i-ar ridica mingea la fileu președintelui în funcție.
Dacă partidele din Opoziție nu cad la pace, nu vor încheia un acord politic, structura Guvernului, pentru o tranziție foarte rapidă care să închidă criza, o soluție de tip Big Bang, vor rămâne ca imagine drept declanșatori ai crizei fără soluții de finalizare a ei.
Pare o situație fără ieșire pentru noua alianță electorală: instabilitate, se aruncă scena politică în aer, cade Guvernul PSD și ce urmează? Se duc partidele la Cotroceni, Klaus Iohannis vine cu o soluție la criză, în fața electoratului, alianța ALDE-ProRomânia va fi declanșator de criză, iar președintele în funcție o rezolvă.
Pe de altă parte, nu alianța depune moțiunea, ci PNL, ceea ce-l lasă în offside pe Ludovic Orban.
Încheierea de politici poate să fie bruscă, tip Big Band, fie de tipul ”scrâșnet prelungit”. În cazul României, fie va fi o moțiune de cenzură, bruscă, fie va fi prelungit procesul prin votul în Parlament, atacarea situației la CCR, pentru că Guvernul nu pică dacă nu va fi votată restructurarea. Această prelungire ar fi una fără expunere pentru Klaus Iohannis, fără contre pe noul Guvern. În loc să aleagă calea a doua, pe care chiar el o sugerează, Ludovic Orban se aruncă și vorbește despre moțiunea de cenzură. În momentul în care va fi depusă, va fi creată instabilitatea mai sus amintită. Ponta-Tăriceanu nu vor putea fi obligați să accepte o soluție de la Cotroceni, nici Barna-Cioloș, pentru că asta ar însemna creșterea lui Iohannis, variantă convenabilă doar lui Orban. Și în această situație, iar sunt pierduți din ochi candidații la prezidențiale. Manevra cu moțiunea de cenzură se dovedește a fi, în orice variantă, o greșeală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu