Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulate "PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului", iniţiată de PNL, că textul acesteia conţine multe informaţii denaturate şi acuze superficiale, care denotă rea credinţă.
"În textul moţiunii depuse am constatat că, în mod destul de nedrept, incorect, introduceţi multe informaţii denaturate, relatări şi acuze nefondate, superficiale, care denotă rea credinţă. Nu înseamnă că numai prin enunţarea unor perdele de fum patriotarde, simulări de preocupări reale şi aşa-zisă dragoste de ţară spuneţi şi adevărul şi sunteţi credibili. (...) PSD şi coaliţia de guvernare, în toate acţiunile şi activităţile desfăşurate, în politicile publice şi programul de guvernare, acordă şi demonstrează zi de zi în mod indubitabil că domeniul culturii are o importanţă strategică esenţială, este o prioritate absolută, ca în orice ţară civilizată", a spus el.
În acest sens, ministrul a vorbit despre acţiunile întreprinse pentru omagierea Centenarului Marii Uniri şi despre mecanismele de finanţare a proiectelor. El a adăugat că, până în prezent, au fost aprobate 643 de proiecte, dintre care 167 iniţiate de instituţiile centrale (în valoare totală de 50 de milioane de lei), 362 iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale (în valoare de 50 de milioane de lei) şi 114 de către ONG-uri.
Precizările ministrului George Ivaşcu
"Guvernul PSD - ALDE chiar munceşte serios şi cu dăruire pentru a sărbători aniversarea Centenarului aşa cum se cuvine, cu demnitate şi mândrie. Manifestările ce vor avea loc nu reprezintă idei sau iniţiative ale ministrului Culturii. Deşi sunt un om de scenă şi un profesionist al spectacolului, nu am intervenit cu nimic în proiectele propuse. Ele sunt ale românilor, aşa cum şi le-au dorit şi cum s-au organizat ca să le realizeze. Nu mi-am dorit un centenar de stânga sau de dreapta, al unora sau altora, cu atât mai puţin un centenar al meu personal, ci o aniversare a centenarului prin cooptarea tuturor românilor. V-aţi gândit măcar o clipă că prin textul moţiunii dvs ignoraţi munca de zi cu zi a mii de oameni, profesionişti în domeniul muzeal, istorici, oameni de cultură, asociaţii, care se dedică cu abnegaţie şi modestie pentru susţinerea şi dezvoltarea culturii româneşti?", a întrebat Ivaşcu.
"Denaturări şi mistificări ale adevărului"
Ministrul a precizat că moţiunea conţine "numeroase denaturări şi mistificări ale adevărului", deoarece guvernul PSD - ALDE a întreprins măsuri "remarcabile", "cu reacţii pozitive în lumea oamenilor şi iubitorilor de cultură". În acest sens, el a menţionat emiterea OUG pentru programul de investiţii, inclusiv în infrastructura din domeniul cultural, hotărârea de guvern pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice din România, realizarea de contracte pentru programe de finanţare din fonduri europene nerambursabile (programul Ro-cultura în valoare totală de 29 de milioane de euro; programul E-cultura; programul pentru elaborarea Codului patrimoniului şi realizarea Strategiei naţionale privind protejarea monumentelor istorice).
Referire la ansamblul monumental de la Târgu Jiu
În ce priveşte ansamblul monumental de la Târgu Jiu, ministrul a declarat că starea de conservare a capodoperelor lui Constantin Brâncuşi a constituit o preocupare permanentă a Ministerului Culturii, dar şi a autorităţilor locale.
"Piesele ansamblului nu prezintă avarii grave structurale sau de altă natură în afara celor datorate în mod curent trecerii timpului, expunerii în aer liber şi atingerii oamenilor. Asupra acestora se intervine prin tratamente de biocidare, care se efectuează conform planului de urmărire şi control în timp. Întreţinerea şi conservarea componentelor ansamblului nu a fost inclusă între problemele semnalate de Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO", a subliniat Ivaşcu.
Programul Timişoara - capitală europeană a culturii
În privinţa programului Timişoara - capitală europeană a culturii, el a afirmat că ministerul îi acordă o importanţă deosebită şi că el personal a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai ONG-urilor implicate în proiect, dar şi cu experţi ai instituţiilor europene. Ministrul a mai precizat că, în cadrul acestui program, sumele estimate de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană că ar reveni Guvernului sunt de circa 12 milioane de euro, reprezentând sub 25% din totalul bugetului. Ivaşcu a adăugat că în acest context nu se susţine precizarea din moţiune conform căreia Ministerul Culturii ar fi "primul responsabil" pentru pregătirea acestui eveniment.
"Conform dosarului de candidatură, responsabilitatea implementării programului cultural multianual pentru Timişoara 2021 şi gestionarea bugetului cheltuielilor operaţionale revine exclusiv Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. În acest context, rolul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale nu este de coordonare a implementării programului Timişoara - capitală culturală europeană, spre deosebire de modelul Sibiu - capitală europeană a culturii 2007, când procedurile stabilite de Comisia Europeană erau diferite", a explicat George Ivaşcu.
Roşia Montană
Cât priveşte Roşia Montana, ministrul a declarat că datele prezentate în moţiunea simplă conţin "numeroase denaturări şi dezinformări ale situaţiei reale". "Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, 2 iulie 2018, la Manama, că propunerea Guvernului României de a amâna înscrierea peisajului minier de la Roşia Montana în lista Patrimoniului Mondial UNESCO este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român, potrivit deciziei adoptate în unanimitate şi în consens a celor 21 de membri ai comitetului, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea dosarului, din cauza arbitrajului internaţional în curs, până la finalizarea procesului. Din 2015 există această cauză în care Gold Corporation solicită statului român despăgubiri în valoare de 4,37 miliarde de dolari. Litigiul este în plină desfăşurare până în noiembrie 2019. (...) Guvernul României a solicitat amânare, deci nu retragerea includerii peisajului cultural minier de la Roşia Montana", a spus el.
Votul asupra moţiunii este programat pentru miercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News