Opoziția din Franța va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului președintelui Emmanuel Macron.
Opoziţia de stânga din Franţa a anunţat, marţi, că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Elisabeth Borne, în contextul în care alianţa care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron nu mai are majoritate parlamentară.
Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon şi formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist, intenţionează să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Elisabeth Borne, instalat de preşedintele Emmanuel Macron după scrutinul prezidenţial.
Moţiunea de cenzură va fi depusă miercuri, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de postul France Info.
Miercuri, premierul Elisabeth Borne se va adresa Parlamentului, dar "nu va cere încrederea parlamentară", conform purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Paris, Olivier Véran.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat luni o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului în scrutinul parlamentar desfăşurat acum două săptămâni. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta nu sunt mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne (citește AICI).
Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate.
Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri, informează Mediafax, citat de Antena 3.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi, la finalul summitului NATO de la Madrid că Franța, națiunea-cadru a grupului de luptă al Alianței Nord-Atlantice în România, va instala o prezență pe termen lung în România, fiind vorba despre o brigadă de luptă care va putea fi activată de pe teritoriul francez în caz de nevoie și dislocată în România.
“Dacă războiul s-a întors în Europa, NATO nu este în război. Revenirea războiului în Europa a făcut necesară consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO”, a spus președintele francez, Emmanuel Macron.
“Am putut să confirm la acest summit dorința noastră de a consolida în continuare mecanismul nostru pentru a răspunde nevoilor aliaților noștri europeni în funcție de necesități, așa cum va fi cazul unei brigăzi în România și, prin urmare, ca și în cazul celorlalți aliați care sunt națiuni cadru pentru diferitele desfășurări, Franța a decis să își ia acest angajament față de România și față de toți aliații“, a precizat președintele Franței potrivit unui articol publicat de Calea Europeană.
Macron a precizat că Franța va continua “această prezență, cu sisteme cu rază medie de acțiune și cu dorința de a construi centre de pregătire, deci instalarea unei prezențe pe termen lung” (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci