Partidele de opoziție din Ungaria au depus o moțiune care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a ratifica oferta Suediei de aderare la NATO, scrie Reuters.
Liderul Parlamentului, Laszlo Kover, a declarat săptămâna trecută că nu vede nevoia unei urgentări a ratificării aderării Suediei la NATO și a semnalat că încercările opoziției de a convoca o sesiune suplimentară probabil că vor eșua.
Premierul suedez Ulf Kristersson a acceptat să se întâlnească cu Viktor Orbán la Budapesta, reducând astfel tensiunea diplomatică legată de lipsa de progrese din partea Ungariei în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO.
”Sunt de acord cu dumneavoastră că un dialog politic mai intens între țările noastre ar fi benefic”, a scris el într-o scrisoare, publicată de media suedeză SVT. ”Există, după cum ați menționat, mai multe chestiuni de interes comun, la nivel bilateral, cu cooperarea noastră în ceea ce privește avionul de luptă Gripen, în UE, în perspectiva viitoarei dumneavoastră președinții (n.r. a Consiliului UE), și, desigur, în cadrul NATO, ca aliați.
Aștept cu nerăbdare să discut toate aceste aspecte cu dumneavoastră mai în profunzime la Budapesta, la un moment convenabil pentru amândoi”, a scris Kristersson, adăugând că oricum se vor întâlni în data de 1 februarie la Bruxelles, în timpul unui summit al liderilor UE.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a reafirmat, miercurea trecută, "sprijinul" pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres. Se întâmplă la o zi după votul Turciei şi invitaţia Budapestei făcută premierului suedez, informează AFP.
"I-am reiterat sprijinul guvernului ungar pentru cererea Suediei", a declarat Orban pe X (fostul Twitter), adăugând că "va continua să facă apel la parlament pentru a finaliza ratificarea cât mai curând posibil".
"O bună discuţie telefonică cu Viktor Orban", a comentat la rândul său secretarul general al NATO, salutând "sprijinul clar" al responsabilului ungar. "Aşteptăm cu nerăbdare ratificarea de îndată ce parlamentul îşi va relua activitatea", a afirmat Stoltenberg.
Deputaţii urmează să se reunească din nou la mijlocul lunii februarie. Dar problema nu se află pe ordinea de zi în acest stadiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News